Няма да има спасителен план за Кипър през януари

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер смята, че ще е нужно повече време за спасителния план на Кипър, който не се очаква да бъде договорен този месец, съобщава електронното издание на гръцкия в. "Етнос".

Не мисля, че ще бъдем в състояние да намерим решение през януари, ще е нужно повече време, казал Юнкер в Европейския парламент.

Вчера германският канцлер Ангела Меркел, която се очаква утре в Кипър за участие в конгреса на Европейската народна партия, заяви, че няма да има специални условия за спасяването на Кипър, тъй като едни и същи правила са валидни за всички.

В същото време правителствени партньори на германския канцлер изразиха сериозни съмнения за това доколко е възможно германският парламент да одобри спасителен пакет за Кипър. Представител на правителствената партия в Берлин заяви, че ако Кипър не се съобрази с правилата за прозрачност и пране на пари, няма да има финансова помощ за острова.

Никога не сме обсъждали специално отношение. Това, което искаме, е солидарност - основен принцип на ЕС към една държава-жертва на европейското решение за преструктуриране на гръцкия дълг, заяви кипърският правиелствен говорител Стефанос Стефану.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа