Учени от БАН отново протестираха за по-високи заплати

Стотици учени излязоха отново в сряда на протест с искане за по-висока субсидия за БАН, която да позволи увеличение на заплатите им.

За 2017 г. е планирано Българската академия на науките (БАН) да получи с 5 млн. лв. по-висок бюджет, но допълнителните средства ще отидат за покриване на увеличението на минималната работна заплата, която от 1 януари става 460 лева.

Според ръководството на БАН академията трябва да получи бюджет от поне 98 млн. лева вместо сегашните 78 млн. лева, за да може да си позволи увеличение на заплатите на учените.

Образователният министър Меглена Кунева обаче вече обяви, че това са възможностите на бюджета на този етап. Все още не е ясно дали някоя от партиите в парламента ще припознае исканията на учените и ще поиска промяна между първото и второто четене на бюджета.

Преди ден бюджетът за образование за 2017 г. бе гласуван в ресорната образователна комисия, въпреки предупрежденията на учените, че средствата за наука са крайно недостатъчно.

Това е втори протест на учените от БАН този месец, след демонстрацията им в Деня на будителите – 1 ноември.

Сегашното недоволство бе изразено под формата на провеждане на общо събрание на открито с една единствена точка – обсъждане на бюджета за 2017 година.

С думите "елементарни частици на Женския пазар не се продават" учените от БАН се обърнаха към депутатите в парламента с настояване за справедливо отношение към труда им.

Те отхвърлиха обвиненията, че БАН е нереформирана структура, които се използват като предлог от държавата да не се отпускат повече средства на институцията.

Проф. Никола Малиновски от Института по оптически материали и технологии припомни, че БАН е провела международна оценка и одит на научните институти и в резултат на заключенията в нея е намалила институтите си почти наполовина, а персоналът е съкратен с 10%.

Според протестиращите учени за наука у нас не се говори, а тя може да даде много на икономиката ни.

Сред протестиращите бяха и синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология. При тях един от основните проблеми е липсата на пари за обновяване на компютърните системи и за редовно участие в научни форуми.

Споделяне

Още по темата

Още от България