Учени са близо до откриването на универсален кръвен тест за рак

Тестът може да позволи ранното откриване на 8 вида онкологични заболявания, когато са все още лечими

Учени са близо до откриването на универсален кръвен тест за рак

Учени се приближават към една от най-големите цели на медицината - универсален кръвен тест за рак , съобщи ББС. Екип от университета "Джонс Хопкинс" изпробва метод, който открива осем често срещани форми на болестта.

Идеята на учените е откриването на годишен тест, предназначен за ранна диагностика на рака, който да помогне за спасяването на човешки животи.

Учените са обнадеждени, но въпреки това е необходима още работа за оценка на ефективността на теста за откриване на ранните стадии на заболяването.

Туморите отделят малки частици от тяхната мутирала ДНК и протеините, които произвеждат, в кръвния поток. Тестът за откриване на рак търси мутации в 16 гена, които обикновено се появяват при болестта и осем протеина, които често се отделят.

Приложен е на 1005 пациенти с рак на яйчниците, черния дроб, стомаха, панкреаса, хранопровода, дебелото черво, белия дроб и гърдата, при които туморът все още не се е разпространил към други тъкани. Тестът е установил 70 процента от туморите. 

Доктор Кристиан Томазети от "Джонс Хопкис" заяви, че откритието може да има огромно въздействие за предотвратяване смъртността от рак.

“Колкото по-рано се открие ракът, толкова по-голям е шансът да се лекува“, посочи той.

Пет от осемте изследвани ракови заболявания нямат скринингови програми за ранно откриване.

Ракът на панкреаса има толкова малко симптоми и се открива толкова късно, че четирима от петима пациенти умират в годината, в която са диагностицирани.

Учените се надяват, че тестът ще позволи откриването на тумори, когато те все още биха могли да бъдат премахнати хирургично, което покачва много шансовете за оцеляване на пациентите.

В момента CancerSEEK се изпитва при хора, които не са били диагностицирани с рак.

Според учените той може да допълни други използвани инструменти за скрининг като мамографиите за рак на гърдата и колоноскопията за рак на дебелото черво.

Увеличаването на броя на анализираните мутации и протеини би позволило тестването на по-широк кръг от ракови заболявания.

Д-р Герт Атард, ръководител екип в Института за изследване на рака в Лондон смята, че тестът има голям потенциал.

"Това е Светият Граал - кръвен тест за диагностициране на рак без всички други процедури като скенер или колоноскопия", коментира той.

Той предупреждава обаче, че все още има несигурност относно това какво да се прави, когато ракът бъде диагностициран.

В някои случаи, лечението може да бъде по-лош вариант, отколкото пациентът да живее с рак, който не е животозастрашаващ.

Мъжете вече могат да имат бавно нарастващ рак на простатата, който да бъде внимателно наблюдаван, а не лекуван.

"Когато откриваме рак по различен начин, не можем да приемем за даденост, че всеки ще се нуждае от лечение", каза д-р Атард.

Пол Фароах, професор по епидемиология на рака в университета в Кеймбридж, заяви, че е необходима още работа, за да се оцени как тестът работи, когато раковите заболявания са по-малко напреднали.

"Доказателството, че тестът може да открие напреднали ракови заболявания, не означава, че ще бъде полезен при откриването на симптоматичен рак в ранните стадии, още по-малко на заболяването в предсимптоматичния му етап.

Чувствителността на теста към раковите заболявания от първи стадий в проучването е едва 40%.

Цената на CancerSEEK е по-малка от 500 долара (360 паунда) на пациент, което е приблизително на същата цена като колоноскопията.  

Споделяне

Още от Общество