Удвояват се Оскар-номинациите за най-добър филм

Удвояват се Оскар-номинациите за най-добър филм

През 2010 г. в категорията “Най-добър филм“ на наградите Оскар ще се състезават 10 ленти, а не както досега пет, предаде ББС в четвъртък.

Това ще е първият път от 1943 г. насам, в който ще се избира най-добрият филм измежду десет номинации. В периода 1930-1940-те девет пъти в категорията са били предлагани десет филма, на практиката е прекратена след получаването на наградата от филма “Казабланка“.

“Това ще завръщане към корените“, заяви Сид Гейнис, президент на американската Киноакадемия, която раздава една от най-престижните кинонагради,

До удвояването на номинациите се стигна след силно обществено недоволство, че през миналата година последният епизод от Батман сагата - “Тъмният рицар“, не намери място сред претендентите за най-добър филм. Лентата постигна огромен зрителски успех, но се вписа сред Оскарите само с посмъртно присъдената статуетка за австралийския актьор Хийт Леджър. Той изигра младия Джокер и това бе неговата последна роля преди нелепата му смърт, причинена от предозиране със сънотворни лекарства.

Още по време на предишното издание на наградите продуцентите бяха съветвани да включат по-популярни филми в категориите, за да се доведе шоуто до още по-широка публика, но идеята беше отхвърлена от членовете на Киноакадемията.

Сега обаче е решено разширяването на списъка с номинациите да най-добър филм и очакванията са това да подобри телевизионните рейтинги през следващата година.

Споделяне

Още от