"Уестингхаус" притеснени от забавянето на новия реактор в АЕЦ "Козлодуй"

Пламен Орешарски и Денис Родерик

Президентът на американската компания "Уестингхаус", която трябва да достави новия ядрен реактор за 7-ми блок на АЕЦ, Даник Родерик е отбелязал "опасенията си от забавяне на проекта" по време на среща с премиера в оставка Пламен Орешарски. Това съобщи правителствената информационна служба.

 

Двамата са имали среща в Министерския съвет във вторник.

 

На заседанието си на 23 юли правителството правителството реши да не прави още една крачка напред и не даде картбланш за сключването на акционерно споразумение между "Уестингхаус" и АЕЦ "Козлодуй" за влизането на американците с 30% в дружеството "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности". Този въпрос беше оставен за следващите управляващи.

 

"Кабинетът подкрепя проекта за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това е национален проект и по него трябва да има приемственост между правителствата", е заявил премиерът в оставка Орешарски по време на срещата с Родерик.

 

Премиерът е отбелязал одобрението си за извършената дейност до този момент по проекта и е подчертал, че това е предпоставка следващото правителство да го препотвърди. "Убеден съм, че проектът е добър", казал Орешарски.

 

"Оценявам подкрепата, която сме получили досега", заявил Даник Родерик. Той е изразил увереност, че проектът ще бъде дългосрочен актив за България и е изтъкнал ползите от него.

 

Президентът и главен изпълнителен директор на американската корпорация е отбелязал "опасенията си от забавяне на проекта" и е изразил желание работата по него да продължи, се казва още в правителственото съобщение. Според Родерик важно е да се работи по енергийната политика и енергийната сигурност, независимо от политическия цикъл.

 

Министърът на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев също е участвал в срещата на премиера Орешарски с Родерик.

 

Българските власти взеха бързо и непрозрачно решение да строят още един реактор по американска технология преди година. Това стана след посещение на енергийния министър Драгомир Стойнев в САЩ. Към момента има много неяснотите около споразумението с "Уестигхаус".

 

Според енергийни експерти най-елегантният начин да избегнем арбитражното дело с руската "Атомстройекспорт" за отказа от изграждането на АЕЦ "Белене", бил купеният вече руски реактор да бъде използван за новия блок на АЕЦ "Козлодуй".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес