"Уестингхаус" притеснени от забавянето на новия реактор в АЕЦ "Козлодуй"

Пламен Орешарски и Денис Родерик

Президентът на американската компания "Уестингхаус", която трябва да достави новия ядрен реактор за 7-ми блок на АЕЦ, Даник Родерик е отбелязал "опасенията си от забавяне на проекта" по време на среща с премиера в оставка Пламен Орешарски. Това съобщи правителствената информационна служба.

 

Двамата са имали среща в Министерския съвет във вторник.

 

На заседанието си на 23 юли правителството правителството реши да не прави още една крачка напред и не даде картбланш за сключването на акционерно споразумение между "Уестингхаус" и АЕЦ "Козлодуй" за влизането на американците с 30% в дружеството "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности". Този въпрос беше оставен за следващите управляващи.

 

"Кабинетът подкрепя проекта за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това е национален проект и по него трябва да има приемственост между правителствата", е заявил премиерът в оставка Орешарски по време на срещата с Родерик.

 

Премиерът е отбелязал одобрението си за извършената дейност до този момент по проекта и е подчертал, че това е предпоставка следващото правителство да го препотвърди. "Убеден съм, че проектът е добър", казал Орешарски.

 

"Оценявам подкрепата, която сме получили досега", заявил Даник Родерик. Той е изразил увереност, че проектът ще бъде дългосрочен актив за България и е изтъкнал ползите от него.

 

Президентът и главен изпълнителен директор на американската корпорация е отбелязал "опасенията си от забавяне на проекта" и е изразил желание работата по него да продължи, се казва още в правителственото съобщение. Според Родерик важно е да се работи по енергийната политика и енергийната сигурност, независимо от политическия цикъл.

 

Министърът на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев също е участвал в срещата на премиера Орешарски с Родерик.

 

Българските власти взеха бързо и непрозрачно решение да строят още един реактор по американска технология преди година. Това стана след посещение на енергийния министър Драгомир Стойнев в САЩ. Към момента има много неяснотите около споразумението с "Уестигхаус".

 

Според енергийни експерти най-елегантният начин да избегнем арбитражното дело с руската "Атомстройекспорт" за отказа от изграждането на АЕЦ "Белене", бил купеният вече руски реактор да бъде използван за новия блок на АЕЦ "Козлодуй".

Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?