Ядреният ток след строежа на VІІ блок ще е 70 лв/МВтч

АЕЦ "Козлодуй" ще търси заем с 4% лихва за проекта, който да изплаща след влизането му в експлоатация

Иван Генов. Сн. БГНЕС

Очаква се след построяването на бъдещия VІІ блок по американската технология АР-1000 цената на тока, произвеждан в АЕЦ "Козлодуй" от трите реактора, да струва 70 лв. за мегаватчас. Това е конкурента цена и ще осигурява приходи на централата да си плаща заема, който смята да тегли за реализацията на новата ядрена мощност, стана ясно от думите на директора на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов.

По думите му централата е разигравала различни варианти за цената на тока от VІІ блок, който ще се строи от "Уестингхаус". В момента себестойността на тока от V и VІ блок е под 50 лв./МВтч и тя ще пада още, тъй като централата смята да спре извозването на отработило ядрено гориво (ОЯГ) за съхранение и преработка в Русия. След като въведе в експлоатация нов цех за съхранение на ОЯГ ядреният оператор смята да го използва активно, за да спести разходи по транспортирането на отпадъците.

Миксираната цена на тока от трите реактора обаче тя ще зависи най-вече от цената на привлечения финансов ресурс.

АЕЦ "Козлодуй" като собственик на 70 процента от проектната компания за новата мощност ще трябва да осигури своя дял от финансирането на проекта. Това ще стане чрез заем, какъвто централата ще търси при лихва от 4 процента.

"АЕЦ "Козлодуй" няма проблем да вземе заем, който да изплаща след въвеждането в експлоатация на бъдещия VІІ блок и с работата на модернизираните V и VІ блок", каза Генов пред БНР. Той припомни, че преди години дружеството взе 1 млрд. лв. кредити за модернизацията на двата работещи сега ВВЕР-1000. От тях остава да се изплатят още малко, каза ядреният шеф.

По думите му няма нужда да се залагат за бъдещия заем за VІІ блок двата сегашни реактора. "С тях ще се реализира VІІ блок, че дори и VІІІ", заяви Генов и припомни плановете на централата да модернизира сегашните си мощности и да удължи живота им с още 30 години. Това ще струва около 400 млн. евро, които дружеството смята да отдели от собствения си капитал и чрез опрощаване на дивидента от печалбата дължим на държавата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?