"Уестингхаус" за публикуваното акционерно споразумение с АЕЦ "Козлодуй"

Заради конкурентите били заличени цената и сроковете за VІІ блок

Заради конкурентите били заличени цената и сроковете за VІІ блок

В публикуваното в петък на сайта на АЕЦ "Козлодуй" акционерно споразумение с американската "Уестингхаус" за строежа на VІІ блок са затъмнени части от документа, защото те биха дали на конкурентите на компанията важна търговска информация, която ще им осигури значително предимство на световния пазар. Това обясниха в понеделник от "Уестингхаус" в съобщение до медиите.

Компанията, по чието настояване са скрити най-важните текстове в документа, свързани с цената и сроковете за строежа на ядрения реактор, допълват, че макар международните търговски практики да не препоръчват разкриване на специфични договорни условия, те са се съгласили и на това публикуване на информация, "за да демонстрираме желанието си за прозрачност в максималната възможна степен, без това да уврежда нашето конкурентно предимство на глобалния пазар".

В оповестения от АЕЦ "Козлодуй" текст на акционерното споразумение, подписано на 1 август 2014 г., са крити датите за вземане на междинното и окончателното инвестиционно решение, липсва и срокът за въвеждане в търговска експлоатация на VІІ блок, с колко трябва да се вдигне сегашният капитал на дружеството "АЕЦ "Козлодуй – нови Мощности" от сегашните 14 млн. лв., за да получи американската компания 30 на сто от проектната компания за новата мощност, както и каква ще е цената на бъдещия реактор.

От разясненията на "Уестингхаус" обаче се разбира, че ще се разработят няколко варианта за финансиране на разходите за строежа на VІІ блок, за да избере българското правителство най-оптималният от тях с оглед бъдещите цени на тока, произвеждан от новата мощност. "Споразумението между акционерите предвижда рамка, в която ще се обсъждат възможностите за осигуряване на най-ниската цена за финансиране на разходите, така че да се запази стойността на проекта на възможно най-ниското ниво. Българското правителство ще разгледа всички варианти и ще избере оптималния, за да постигне ниски цени на енергията", посочват от американската компания.

От публикуваното споразумение става ясно, че инвестиционните решения трябва да бъдат взети при осигурено финансиране на проекта, за което трябва да бъдат издадени финансови ангажименти от съответните институции, включително от експортната банка на САЩ "Ексим банк" и от Японската банка за международно сътрудничество. Указано е, че "Уестингхаус" трябва да обяви твърда цена за реактора по технологията АР-1000, а окончателното инвестиционно решение ще бъде взето след получаване на всички необходими лицензии и разрешителни за новия реактор.

АЕЦ "Козлодуй" от своя страна като притежател на 70 процента от VІІ блок трябва да предостави доказателства, че разполага с достатъчно пари, за да финансира своята част от проекта.

От документа става ясно, че двамата акционери нямат право да прехвърлят своя дял на други компании до първото зареждане на реактора със свежо ядрено гориво. "Уестингаус" обаче има право да търси други акционери, чието влизане в проектната компания ще става с вдигане на капитала ѝ. Проектът може да се прекрати при отрицателни междинно или окончателно инвестиционно решение, както и при невъзможност да се осигури финансирането на изграждането на блока, който по предварителни оценки ще струва около 5.3 млрд. долара.

Споровете между акционерите ще се решават пред арбитражен съд в Лондон.

От "Уестингхаус“ допълниха в понеделник, че е акционерното споразумение не изисква никакви инвестиции от страна на АЕЦ "Козлодуй“, негови дъщерни дружества или от държавата, докато върви процесът на одобрение на проекта.

Американската компания посочва, че документът не изисква държавни гаранции, договори за изкупуване на електроенергия или цени за построена мощност.

Акционерното споразумение ангажира "Уестингхаус” да работи за определяне на цената, условията и реда за финансиране, обхвата на лицензиране, както и за капацитета на местните доставчици, за да минимизира риска и да осигури участие на български компании до максималната възможна оперативна степен. Компанията ще предостави анализ на бъдещото търсене на енергия и прогнозна цена за електроенергията, произведена от бъдещия реактор в АЕЦ "Козлодуй“, обещават от "Уестингхаус".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?