"Уикилийкс": САЩ са шпионирали японски дипломати и предприятия

"Уикилийкс": САЩ са шпионирали японски дипломати и предприятия

САЩ са шпионирали високопоставени служители на японското правителство и японски компании, както и управителя на централната банка, показват секретни документи, публикувани на сайта "Уикилийкс".


Сред тях е списък с "35 тайни мишени в Япония на Агенцията за национална сигурност на САЩ, включващи японското правителство и компании като "Мицубиши", се казва в изявление на "Уикилийкс" за медиите.

"Много представители на централната банка", включително управителят на банката Харухико Курода, също са били подслушвани.


Самият премиер Шиндзо Абе не се споменава. Въпреки това "документите показват широкия обхват на следене на японското правителство и факта, че от много министерства и правителствени служби е била събирана и анализирана информация", се подчертава в изявлението на "Уикилийкс".

Документите показват подробно познаване на вътрешни японски разисквания по въпроси като вноса на земеделски продукти, търговските спорове, японската политика по отношение на промените в климата, ядрената енергия и емисиите на въглероден двуокис.

Засега няма реакция от страна на Токио, отбелязва БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?