Унгария отменя извънредното положение, според опозицията отмяната е "зрителна измама"

Премиерът на Унгария Виктор Орбан

Унгарският парламент прие закон за отменяне, считано от 20 юни, на предизвикалото полемика извънредно положение, въведено за борба срещу епидемията от новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Извънредното положение позволява на министър-председателя Виктор Орбан да управлява с укази, което предизвика международни критики.

Законодателството за извънредното положение, прието на 30 март, дава почти неограничени правомощия на премиера националист за неопределен срок, който може да е необходим за справяне с епидемията. Управляващите си навлякоха гнева на опозицията и критиките на множество европейски политици, които обвиняваха Орбан в подкопаване на демокрацията в Унгария.

Отменянето на извънредното положение е "зрителна измама", заявиха няколко унгарски правозащитни организации, които се опасяват от запазване на разпоредбите, засилващи правомощията на изпълнителната власт.

От началото на миналия месец унгарските власти постепенно облекчават мерките срещу коронавируса, със затихването на епидемията, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус