Орбан получи правото да управлява с укази

Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан получи правото да управлява с укази, след като неговата дясна партия ФИДЕС прокара снощи в парламента закон, който му дава големи допълнителни правомощия в борбата срещу епидемията от коронавируса, предаде Ройтерс.

Законът, с който се продължава обявеното вече извънредно положение, предизвика критики от опозиционните партии, от правозащитни групи и Съвета на Европа - главния правозащитен орган в Европа, тъй като не съдържа времево ограничение. Той предвижда ефективни присъди до 5 г. затвор за онези, които спъват прилагането на мерките за ограничаване на епидемията и онези, които разпространяват фалшива информация за кризата. Според правозащитни групи последната мярка може да се използва за слагане на намордник на медиите.

Правителството отхвърли тези обвинения с аргумента, че законът дава правомощия на властите да приемат само мерки, необходими за борба срещу епидемията. Опозиционните депутати казаха, че подкрепят усилията на правителството за справяне с кризата, но искат извънредните правомощия да бъдат ограничени във времето и посочиха, че парламентът може да ги продължи, ако е необходимо.

Парламентът, в който ФИДЕС има огромно мнозинство, отхвърли предложенията на опозицията. Законът бе одобрен с 137 гласа срещу 53 против. За да мине, бяха необходими 133 гласа.

Според Орбан пикът на епидемията в Унгария се очаква през юни или юли и специални мерки за стимулиране на икономиката ще бъдат обявени на 6 или 7 април.

В Унгария до момента са потвърдени 447 случая на заразени с коронавируса и 15 смъртни случая.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус