Унгарският парламент прие спорните промени в конституцията

Унгарският парламент прие поправките в унгарската конституция, които ограничават компетенциите на Конституционния съд, предадоха осведомителните агенции.

Срещу приемането на промените, окачествени като недемократични, се обявиха САЩ, ЕС и редица неправителствени организации, заедно с унгарската опозиция.

Промените в конституцията бяха приети с 265 гласа "за", 11 "против" и 33 "въздържали се".

Това е четвъртата промяна на унгарската конституция след влизането ѝ в сила на 1 януари 2012 г. Вотът беше бойкотиран от социалистическата опозиция.

По силата на новите промени решенията на Конституционния съд, взети преди влизането на новата конституция в сила през 2012 г., вече няма да бъдат валидни. Това ще лиши правосъдието от важни законодателни текстове, с които досега то си "сверяваше часовника".

В бъдеще Конституционният съд няма да има правото да анулира закони, приети с 2/3 от гласовете в парламента. Съдът ще може единствено да разглежда промените и няма да има възможността да оценява тяхното съдържание.

Президентът губи правото си на вето и ще бъде задължаван да подписва поправките, освен в случаите, когато има възражения на процедурни основания.

Новата конституция позволява партийните предавания по държавните медии и задължава студентите, получавали държавна помощ, да остават в Унгария след завършването си за определен период от време.

Законът забранява още пренощуването по улиците.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа