УНСС си издейства светкавично обещаните 7.5 млн. лв.

Премиерът Бойко Борисов обеща, че сумата ще се гласува от кабинета още във вторник

Снимка: БГНЕС

Предизборният натиск на УНСС върху властта даде резултат. Университетът успя да си издейства светкавично обещаната от управляващите още през 2016 г. сума от 7.5 млн. лв. за изграждането на новия учебен корпус.

Още идния вторник - 30 април, кабинетът ще гласува средствата на правителственото заседание, обеща премиерът Бойко Борисов, който, заедно с финансовия министър Владислав Горанов, посети УНСС и се срещна с ректора проф. Стати Статев.

"Не един, не двайсет обекта съм довършвал. Тук учат студенти, млади хора, водят се специалности само на английски, има чуждестранни студенти и този спор не ми е приятен. Вторник ще ни е МС – вторник, тия 7 милиона ще ги гласуваме", заяви Борисов, който за пореден път лично гаси "пожарите" в управлението.

На въпрос дали държавата работи, при положение че при всеки нерешен се прибягва до намесата на премиера, Борисов отвърна, че държавата работи перфектно.

"Надявам се това да не се случва повече, но сме пред свършен факт. Тук са закопани огромни пари, така че с въпросите вие ме поставяте в неудобно положение", обърна се Борисов към задаващите му въпроси журналисти. "Две години не сме го правили, защото две години те (УНСС, МФ и МРРБ – бел. ред.) се караха", отвърна Борисов на медиите.

Във вторник УНСС изпрати открито писмо до правителството, в което обяви, че сметките на висшето училище може да бъдат запорирани и има опасност то да фалира. Причината е, че университетът няма средства да плати за строежа на новия си учебен корпус, който е започнал през 2016 г. и се прави със средства от оперативната програма "Региони в растеж". Целият проект е над 11 млн. лева, а за голяма част от парите Министерството на финансите поело ангажимент да бъдат отпуснати от бюджета. Парите – 7.5 млн. лева , трябвало да се отпуснат на три транша от по 2.5 млн. лева през 2017, 2018 и 2019 г. Това обаче не е направено.

Междувременно, сметката за изграждането на новия корпус набъбнала до 10.3 млн. лв. заради увеличение на разходите по строителството - с 1.2 млн. лв. заради късно установен топлопровод под строителната площадка и 1.5 млн. лв. за обзавеждане и оборудване на учебните помещения. В четвъртък стана ясно, че по проекта има наложена и финансова корекция в размер на 450 000 лв. от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което управлява европрограмата "Региони в растеж".

В крайна сметка се оказа, че сметките на УНСС не могат да бъдат запорирани, но въпреки това по заръка на Борисов ще се отпуснат предварително обещаните 7.5 млн. лева. "Да го оставим така като паметник не ми се иска. Толкова много инвестиции направихме в образованието. За това сме тук – за да вземем едно колективно решение в полза на студентите", каза Борисов. Добави, че ако остави МРРБ, финансовото министерство и УНСС да спорят, "това ще остане така".

В четвъртък финансовият министър Владислав Горанов заяви, че има редица греши при изграждането на проекта - още в началото, с възлагането на обществената поръчка. Затова той бе категоричен, че няма да се дават допълнителни пари над обещаните, въпреки че самият той има "подозрения", че сумата от 7.5 млн. лв. няма да е достатъчна. 

"Икономическият университет не може да допуска икономически грешки. Този проект трябва да се управлява много прецизно от тук нататък", коментира финансовият министър Владислав Горанов. Във вторник от ведомството му съобщиха, че ще бъде направена финансова инспекция на обществената поръчка за строителството на корпуса. Горанов постави и въпроса кой ще плати за финансовата корекция по европроекта и как ще се предпази държавният бюджет.

УНСС реши да изгражда с държавни пари нов учебен корпус на фона на държавната политика за рязко свиване на броя на студентите по икономически дисциплини.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?