Управителят на НЗОК: Пълната демонополизация крие редица рискове

Организирана група от фарма компании, платени от тях пациентски организации и водещи медици източва касата

Дечо Дечев

Пълната демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) крие редица рискове, предупреди в четвъртък управителят на касата д-р Дечо Дечев. Той коментира, че и двата обсъждани варианта – с надграждане на сегашния модел и с цялостно премахване на монопола на касата имат своите плюсове и минуси, но обърна специално внимание на рисковете при пълна демонополизация.

“Теоретично е възможно парите да се управляват по-добре, но парите не само няма да станат повече, а дори ще станат по-малко“, заяви Дечев пред бТВ.

“Съществува реален риск от това хората, които в момента финансират системата, но не ползват нейните услуги, да отидат в други фондове и болните хора да останат на гърба на държавата – тогава ще се окаже, че не само няма да получаваме това, което е в момента, но и ситуацията ще стане много по-лоша за болните, които се нуждаят от скъпоструващо лечение”, каза Дечев.

Той коментира също, че НЗОК няма право на печалба, докато частните фондове имат, което също може да стопи парите в системата.

Дечев заяви обаче, че безспорно има нужда от промяна, защото има огромно несъответствие между ангажиментите за плащане на медицински дейности и заложените за това средства. Допълнителният пазар за услугите е приблизително равен

на тези 4 млрд., които се събират чрез тези 8% здравна вноска момента, посочи Дечев.

“НЗОК в този си вид има огромни проблеми и моделът на монопол не е най-правилният избор“, посочи той.

Дечев отново защити намеренията си за налагане на нови правила при финансирането на скъпо струващите лекарства.

“Дълбоко неправилно е, че ефективността на едно лекарство се определя от неговата цена. Ефективността на дадено лекарство се доказва и аз твърдя, че трябва да се избира най-ефикасното лекарство. Всеки лев, който плащаме отгоре, трябва да бъде доказан с по-добър ефект”, обясни той.

По думите му така при 50% по-висока цена трябва да се очаква и доказана от независими проучвания 50% по-висока ефективност.

Той заяви, че в момента има една “организирана група”, чиято единствена цел е да точи касата.

“Организираната група включва някои фармацевтични компании, платени от тях пациентски организации и за съжаление група от водещи медици в България. Начинът им на работа не е чужд на света, но във всички страни около нас има действия срещу такива групи - и в Румъния, и в Сърбия, и в Гърция“, коментира Дечев.

По думите му в момента държавата отсъства от контрола срещу тези порочни практики.    

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?