Управляващите дават на заден за строежите по морето след протест и обвинения в лобизъм

Промените в Закона за опазване на земеделските земи, с които се удължаваше с 3 години срокът за реализирането на инвестиционни намерения в земи с променен статут е оттеглен от вносителите – "Обединени патриоти" и ГЕРБ.

Това става ден след протеста на около 300 граждани във вторник вечерта пред Народното събрание с викове "Оставка" и след като от законопроекта се отметнаха първо от БСП още в петък, а днес и от ГЕРБ и "Воля". Единствено ДПС публично не се изказа по него.

Законопроектът беше внесен експресно в парламента миналата сряда от група депутати от "Обединени патриоти" и ГЕРБ. Той беше одобрен единодушно от представителите на всички политически партии в земеделската комисия в четвъртък. Първоначалният план беше да се гледа още в петък на първо четене в Народното събрание, но последва рязък обрат в позицията на БСП, които обявиха законопроекта за "лобистки" и оттеглиха подкрепата си за него. Така разглеждането му беше отложено за тази седмица.

В сряда вносителят на законопроекта Йордан Апостолов от "Обединени патриоти" продължи да брани поправките пред парламента заедно с група собственици на земи, заинтересовани от промените.

"Ако групата реши, че трябва да го оттеглим, ще го оттеглим. Ще се подчиня на решението на групата", каза Апостолов в отговор на въпрос какво ще направи, ако управляващите изпълнят искането на протестиращите за оттеглянето на спорния законопроект.

Законопроект за 1871 имота по Черноморието

Целта на промените на закона беше удължаването на срока, след който земеделската земя с променен статут за застрояване отново става земеделска. В момента този срок изтича на 23 май 2017 г. Предложението беше той да бъде удължен с още три години - до 23 май 2020 г.

Промените в Закона за опазване на земеделските земи засягаха 1871 имота по Черноморието, попадащи в т.нар. зона "А" и "Б" по Черноморското крайбрежие. Поисканите разрешения за строеж са 217, като за 153 обекти строителството е започнало. Това съобщи Стилян Митев, директор на дирекция "Поземлени отношения и комасация" в Министерството на земеделието по време на обсъждането на законопроекта в земеделската комисия. За други имоти в страната, които попадат в обхвата на промените, не беше съобщено.

След като започнаха протестите срещу него обаче, вносителите започнаха да твърдят, че той се отнася за цялата страна и засегнати са "хиляди семейства" по думите на лидера на НФСБ и вицепремиер по икономическата политика Валери Симеонов. Съпартиецът му и вносител Йордан Апостолов също упорито твърдеше, че промените засягат стотици дребни собственици на земя.

В сряда председателят на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева каза, че като цяло очакванията били за общо над 10 000 имота, които имат издадено разрешение за строеж в цялата страна. По тях обаче не е предприета никаква дейност и срокът им ще изтече на 23 май. Танева продължи да твърди, че промените не обслужват големи инвеститори по българското Черноморие и подчерта, че оспорваните промени изцяло изключват земите и горите, предмет на т. нар. "заменки". Според нея текстовете са за имоти, които са в черноморските области, някои от тях на 25 км от самото крайбрежие.

На противното мнение са екоорганизации и БСП, според които от промените ще се облагодетелстват предимно едри собственици на терени. Сред тях са тези на дюните, водещи се за земеделски земи, на Камчийски пясъци, Кара дере, Иракли, къмпингите "Корал" и "Златна рибка". Кой стои зад фирмите е трудно да се каже, защото акциите са на приносител или на офшорни компании, но зад част от тях прозират руски интереси.

По-късно земеделският министър Румен Порожанов се срещна със собственици на земеделски земи, които настояваха за удължаване на срока. Има около 14 000 такива случаи и то на дребни земеделски стопани и за малки парцели, инвестирали сме вече пари, които ще загубим, ако срокът не се удължи, казаха от национална асоциация "Българско Черноморие".

Порожанов обясни на протестиращите, че ще се проведе обществена дискусия по въпроса, за да се намери балансирано решение, което да отговаря на обществения интерес.

ГЕРБ оттегли подкрепата си, защото не се допитал до обществото

ГЕРБ оттегля подкрепата си за промените в Закона за земеделските земи не заради натиска, а защото партията не се била допитала до широкото обществено мнение. Това обясни председателят на парламентарната група Цветан Цветанов. Той отчете като пропуск, че разговорите по същество за промените са започнали едва след внасянето им в Народното събрание.

Според него това решение няма да доведе до напрежение в управляващата коалиция. ГЕРБ са разговаряли с партньорите си от "Обединени патриоти" и те проявили разбиране.

Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) призова да се изчака приемането и влизането в сила на общите устройствени планове за съответното населено място.

Цветанов каза, че до 2011 г. законодателната норма е била безсрочна. "Когато беше бумът на строителството през 2005 - 2008 г., много от тези земи бяха и с променено предназначение. За това през 2011 г. парламентарната група на ГЕРБ искахме да направим срок, в който тези условия да бъдат ясни, да бъдат с определен срок от 6 години, и от 2011 до 2017 г. всички тези бъдещи инвестиционни намерения трябваше да бъдат приключени", обясни Цветанов пред бТВ. Той посочи, че сега се вижда, че за немалка част от тези земи няма инвеститорски намерения и не са реализирани.

"Бяхме обвинявани, че едва ли не искаме да презастрояваме, от разговорите които направихме последните дни, много са и представители от местната власт, които казват, че тази норма няма да е в развитието на регионите и на общините, а просто ще доведе до опити за презастрояване, а някъде инфраструктурата не позволява. Ние ще се придържаме към тази норма, която изтича на 24 май", допълни Цветанов пред бТВ.

"Воля" няма да подкрепя лобистки закони

"Воля" също обяви, че няма да подкрепи законопроекта. "Няма да подкрепяме никакви тежки лобистки закони в интерес на група хора срещу интересите на цялото общество и на природата ни, няма да допуснем поредната огромна порция бетон да се излее върху пясъчните дюни и върху гористи местности и земеделски земи по Черноморието", заяви заместник-председателят на парламента и лидер на партията Веселин Марешки.

Презастрояването на нашето Черноморие, заменките, злоупотребата със земеделски земи е въпрос, който трябва да бъде решаван, а не задълбочаван заради корпоративни интереси, в случая маскирани "като грижа" за малкия и среден бизнес, се казва в декларация на партията.

"Докато ние тук коментираме да влезе или не поредният лобистки закон, отвън за пети път протестират родителите на деца с увреждания. От "Воля" ще подкрепим техните искания и няма да спрем да настояваме тези хора да бъдат чути", заяви председателят на парламентарната група на "Воля" Гергана Стефанова.

БСП: Работата на парламента започна с тежък фалстарт

Няма как ГЕРБ да избяга от отговорността си за това предложение в Закона за опазване на земеделските земи, за този тежък фалстарт, с който започна законодателната дейност на 44-то Народно събрание, коментира заместник-председателят на парламентарната група на БСП Жельо Бойчев. Удовлетворени сме все пак от факта, че те го внесоха, но БСП го спря, добави той.

Заместник-председателят на Народното събрание от БСП Валери Жаблянов коментира, че политическото поражение на мнозинството е в първия ден, в който започна да осъществява законодателната си дейност. Когато се обслужват интересите на отделни представители на бизнеса, това не може да бъде законодателството, което е необходимо днес на България, посочи той. По думите му справедливостта не може да бъде постигната като някой си плаща, за да получи закон. Очевидно, че вече в България условията са се променили, такъв тип законодателство не може да минава незабелязано, добави Жаблянов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес