След три дни на усилена агитация:

Управляващите обещаха разширяване на ски зоната на Банско

Недоволните спират протестите, гласът на зелените беше заглушен

„За да няма спекулации: вие сте хората, които най-много милеете за тази природа", каза вътрешният министър Цветанов пред протестиращите

Нов кабинков лифт над Банско и разширяване на ски зоната ще има. Това обещание почти изтръгнаха недоволните на третия ден от протеста, а в ролята на добрия вестоносец влезе вътрешният министър Цветан Цветанов. "Той изрази своята убеденост, че в най-скоро време исканията на протестиращите ще бъдат удовлетворени и още на първото заседание на Министерския съвет въпросите ще бъдат представени за разглеждане“, предаде агенция "Фокус“.

Ден по-рано това стори и председателят на парламента Цецка Цачева, която заяви, че е на протеста, "за да подкрепя славата на Банско - европейска и световна, което е възможно, ако тези справедливи искания се изпълнят“.

Днес стана ясно, че протестиращите имат подкрепата и на президента Росен Плевнелиев, който усилено тренира на пистите на Банско за състезанието за дипломати. Макар Плевнелиев публично да не е изложил своята позиция, кметът на планинското градче Георги Икономов заяви, че вчера е имал разговор с него и има подкрепата на президента.

С помощта на мощната агитка на управляващите гласът на т.нар. зелени рекетьори и екотерористи, според протестиращите, беше заглушен. От коалицията "За да остане природа България" се противопоставиха на новите намерения за увеличаване броя на ски съоръженията в националния парк "Пирин". Най-вероятно, заради празниците, обаче нямаше протести на зелените, по подобие на водените от местните жители на Банско начело с кмета на града.

Без спекулации

"За да няма спекулации: вие сте хората, които най-много милеете за тази природа. Защото тук са живели вашите деди, вашите родители и никой не може да ме убеди, че би могъл да защити повече природата от самите вас”, каза министър Цветанов пред около 350-те протестиращи банскалии днес.

"Не е нормално в България зимните писти да са 220 км, а в Швейцария, Австрия, Германия пистите са по 1200 км в курорт. Нали не си представяте, че Швейцария, Австрия и Германия са против опазването на природата, но там има национални приоритети и национална стратегия за развитие на зимния туризъм. По-добре хората да протестират тук, за да имат работа, отколкото да идват в София“, каза още  Цветанов пред протестиращите.

Той подкрепи предложението на кмета на Банско за създаване на Национална стратегия за зимния туризъм и пое ангажимент диалогът да се пренесе в Министерския съвет с представители на Инициативния комитет и общината.

Министър Цветанов изрази своята убеденост, че в най-скоро време исканията на протестиращите ще бъдат удовлетворени и още на първото заседание на Министерски съвет въпросите ще бъдат представени за разглеждане.

Да отворим пътя към планината

Протестите на местното население за разширяване на ски зоната се водят под мотото "Да отворим пътя към планината“. Така от петък до неделя всеки ден  точно в 16 часа пътят към Банско беше блокиран от протестиращите за половин час.

Министър Цветанов помоли протестиращите да спрат с блокадите, за да могат да се насладят жителите и гостите на курортния град спокойно на природата, а не да чакат в задръствания. Силовият вицепремиер още веднъж обеща на протестиращите, че исканията им ще бъдат разгледани, а гаранция за това било и вчерашното присъствие на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

След кратко съвещание на Инициативния комитет, в което участва и вътрешният министър, кметът на Банско Георги Икономов обяви, че преустановяват блокадите на пътя и ще търсят други начини на протест. Икономов не скри, че очакват благоприятно решение от държавните институции.

Според бившия депутат от ГЕРБ и настоящ кмет на Банско, належащо е приемането на Национална стратегия за развитие на зимните курорти. По думите му за това настояват над 10 български общини, които искат да развиват зимен спорт и туризъм.

Днес около 350-те протестиращи бяха подкрепени и с чаша вино от спретнат подкрепителен пункт.

 Екорекет или защита на природата

От коалицията "За да остане природа България" са против намеренията на общината и протестиращите за увеличаване броя на ски съоръженията в националния парк "Пирин". Евентуалното им одобряване би нарушило концесионния договор за отдаване на терените под ски съоръженията на собственика им "Юлен", смятат природозащитниците.

Те припомниха, че фирмата на президента на ски федерацията и собственик на Първа инвестиционна банка Цеко Минев вече незаконно ползва допълнително 650 декара държавни земи, гори и съоръжения над официално одобрената им концесия от 990 декара.

"Ако държавата разреши изграждането на нови писти и лифтове, това ще бъде нарушение на концесионния договор, на препоръките на ЮНЕСКО, на плана за управление на Национален парк "Пирин" и на решението по оценка за въздействие върху околната среда за одобрение на териториално-устройствения план на ски зона Банско от 2000 г.“, твърдят зелените.

Според протестиращите обаче те са екотерористи и рекетьори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?