ГЕРБ пак агитира банскалии за строежа на втори лифт:

Автобусите от Банско тръгват в 6:00 ч. от "Старата автогара". Заповядайте!

Организаторите на контрапротеста пазели природата, принтирайки по-малко хартия

Част от поддръжниците на разширяването на ски зоната в Банско, докарани миналия път в София.

Ден преди Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да обсъди подкрепяните от управляващите искания на община Банско за разширяване на ски зоната в курорта, местната организация на ГЕРБ прикани в понеделник във Фейсбук всички банскалии да се включат в организирано извозване към София.

"Митинг в подкрепа на изграждане на втори кабинка!! 19.02.2013 г. (вторник) в гр. София от 10:00 ч. пред МОСВ! Автобусите от Банско тръгват в 6:00 ч. от "Старата автогара". Заповядайте (правописът е автентичен – бел. ред.)", гласи краткият призив на управляващата партия.

За въпросния "импровизиран" митинг е направено и публично събитие в социалната мрежа, където организаторите от "Банско: бизнес и природа ръка за ръка" са поместили и няколко доста лаконични аргумента за гражданското си недоволство срещу природозащитниците, обявили се против застрояването на Пирин.

"Да не подивяваме дотам, че да сме против един лифт в Банско. В 21 век сме, а не в ерата на човека Йети. Ние даваме нашия личен принос за съхраняване на природата като принтираме по-малко страници и ограничаваме личнaта си консумация на електроенергия! Елате на протест на 19.02.2013 (вторник), 10:00-11:00, площад Славейков, София. Да се преборим за втори лифт в Банско", пише в страницата за събитието във Фейсбук.

Само 16 часа по-рано на същото място се организира бдение със свещи срещу исканията на община Банско с призив всеки да "донесе свещ, но не за да погребваме Пирин, а за да покажем, че бдим".

"В Национален парк Пирин са регистрирани вече достатъчно нарушения при изграждането и експлоатацията на ски зона Банско. Екоминистърът Нона Караджова преди две години призна, че площта на ски зоната е с две трети по-голяма от разрешеното по концесия. Вместо да се потърси отговорност за нарушенията, се дава възможност на нарушителите да изграждат хотели, нови писти и лифтове в сърцето на Национален парк „Пирин”, сред 300-годишните мури. В равнината вече всичко е покрито от полупразни хотели и апартаментни комплекси. Трябва ли наистина Пирин да заприлича на Слънчев бряг, както си пожела министър Добрев", смятат природозащитниците.

Другата страна в спора обаче вече бе публично подкрепена от парламентарния шеф Цецка Цачева и вътрешния министър Цветан Цветанов. Двамата на практика оглавиха серия от протести срещу самите себе си, тъй като организирана част от банскалии всъщност недоволстваше, че управляващите не взимат решение за разширяване на ски зоната.

Подобни мероприятия в защита на плановете на концесионера "Юлен" АД да инвестира в нови съоръжения в курорта, се проведоха и по-рано през м.г., като полицията услужливо блокира на няколко пъти международния път Е-79, за да могат застъпниците на втори лифт в Банско да бъдат забелязани от медиите и държавниците.

През юни 2012 г. пък, в разгара на протестите на Орлов мост срещу пропадналите поправки в Закона за горите, община Банско организира повече от комична демонстрация пред парламента, в която участваха не повече от 500 души, които бяха "преброени" от организаторите до поне 2000. Две снегоотъпкващи машини бяха докарани пред парламента с автовози, но никой не обясни с какви средства е заплатен транспортът им.

Преди началото на въпросния митинг "ръководители" на различните групи хора, събираха "поверените" им протестиращи около автобусите и им даваха инструкции. Веднага след това от превозните средства бяха извадени транспаранти и плакати.

В отговор на репортерски въпроси "Защо сте тук?", повечето протестиращи отговаряха кратко: "Без коментар. Така ни казаха." Имаше обаче и по-словоохотливи демонстранти, предимно от ромски произход, които чистосърдечно обясняваха, че не знаят каква е причината и че са били докарани организирано с автобуси, платени от община Сапарева баня. Основните лозунги бяха: "Бойко, ти си нашата надежда", "Дайте зелена светлина на туризма" и "Борисов, помогнете! Отрежете пипалата на екологичния октопод".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?