Протестиращи блокираха пътя до Банско с искане за разширяване на ски зоната

Около 300 жители на Банско се събраха в петък на пътя край града в знак на протест срещу "зелената мафия“.

Протестиращите настояват за промяна в плана за управление на парк "Пирин", която ще позволи доизграждане на ски зоната. Трафикът от Разлог към Банско бе спрян от жива верига в 16 ч., а протестиращите издигнаха плакати "Не на зеления рекет за втора кабинкова линия", съобщи БНР.

Протестът ще продължава поетапно няколко дни, докато не се изпълнят исканията на протестиращите. Желанието им е представител на изпълнителната власт, МОСВ и екоорганизациите да седнат на една маса в Банско и да предприемат действителни стъпки за изграждането на втората кабинкова линия и със съответните разрешителни.

Протестиращите бяха водени от кмета на Банско Георги Икономов. Тук бе и заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, който прие кмета с папката с исканията на недоволните.

Георги Икономов обаче пожела в града да се появи министър, с който да се обсъди изграждането на втора линия. "Искаме да дойде оторизиран министър, определен от министър-председателя, с който да говорим за конкретни действия - в близките 6 месеца как да процедираме по-нататък, как да се случат промените, които са ни нужни за доизграждане на ски зоната“, обясни той.

Кметът на Банско предупреди, че ако правителството не обърне внимание, протестите ще продължат и през следващите дни, може да бъде блокиран и международният път Е-79.

Зам.-министър Иво Маринов коментира пред БНР, че министерството е "за" изграждането на нова кабинкова линия, за нови ски писти, но всичко това при спазване на нормативната уредба за защитените територии и при нормален и коректен диалог между заинтересованите страни.

В момента скиорите се трупат на огромни опашки, а има хора, които са готови да инвестират, учредена е концесията, определена е и територията за спорт в Пирин, каза кметът на Банско. Той допълни, че в разгара на сезона ще започне и национална подписка в подкрепа на туризма във всички планински курорти. Досега са били изпращани писма до президента, премиера и министър Нона Караджова, но без видим резултат.

Преди седмица кметът на Банско внесе в Министерския съвет подписка на 8 хиляди души с искане за разширяване на ски зоната. Тогава министър Нона Караджова обяви, че проектът за такова разширяване може да бъде одобрен само след обществен дебат.

Споделяне

Още по темата

Още от България