Управляващите забравиха за мерките срещу купуването на гласове

Управляващите забравиха за мерките срещу купуването на гласове
Месец след подписването на обществения договор, предвиждащ мерки срещу купуването на гласове, партиите от тройната коалиция не са предприели нищо за законово ограничаване на тези практики. Това заявиха в сряда от неправителствената организация "Прозрачност без граници".

В средата на януари всички парламентарно представени партии подписаха предложен им от 9 неправителствени организации документ, целящ прекратяване на корумпирания вот. Т.нар. "обществен договор" бе приет безрезервно от всички политически формации с изключение на БСП, ДПС и коалиция "Напред", гравитираща около бизнесмена Христо Ковачки.

С гласовете на тези три формации на практика се блокират най-важните мерки, лансирани от гражданските организации срещу опорочаване на вота. Една от тях е за създаване на регионални преброителни центрове, чрез които да се прекратят злоупотребите в секционните избирателни комисии. БСП и ДПС обаче са против, защото можело да се изгубват урни при транспортирането им.

Двете партии изказаха "особено мнение" и срещу възможността коалиция от неправителствени организации да бъде допусната като независим наблюдател на изборите.

"Напред" изразиха несъгласието си със задължаването на партийните дарители да превеждат по банков път суми над 2 минимални работни заплати.

Въпреки възраженията, всички партии декларираха воля да направят всичко възможно да спрат купуването на гласове.

"Освен двата внесени вече законопроекта на ДСБ и ОДС за пресичане на тези практики, другите партии в Народното събрание не са предприели мерки по изпълнение на поетите през обществения договор ангажименти", каза изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Диана Ковачева.

От организацията обаче определиха като "голям успех" идентифицирането на проблема с купуването на гласове от страна на Брюксел. Според определенията от последния доклад, Европейската комисия счита, че купуването на гласове се е превърнало в "практика" в страната. Това негативно явление е включено в графата "корупция по високите етажи на властта".

"Това изречение от доклада показва ясно, че в Брюксел вече са направили връзката между фалшификацията на изборите и пълната дегенерация на българската държава", заяви председателят на Управителния съвет на "Прозрачност без граници" Огнян Минчев.

В доклада се казва още, че са "обнадеждаващи инициативите на гражданското общество за предотвратяване на изборни измами".

Легитимност, цирк

Ако следващите избори за Европейски парламент и Народно събрание бъдат опорочени с купуване на гласове, това ще доведе до тежка криза на легитимността на институциите. "Това ще постави под въпрос качеството и статута на членството на България в ЕС, както и легитимността на избраниците в най-важната българска институция", каза Огнян Минчев.

В подкрепа на тезите си "Прозрачност без граници" додадоха за пример начина, по който са проведени последните избори в село край Айтос. "Това село има 268 жители, половината от тях за постоянно живеят в чужбина. Всички те са членове на едно и също малцинство. Избирателната комисия е от 7 члена и всичките са от една и съща партия. Въпреки, че половината хора живеят в чужбина, в края на деня в урната има пуснати 268 бюлетини и всичките са за една и съща партия. Ето за какъв цирк плащаме", коментира още Минчев.

"Прозрачност без граници" обявиха, че ще се обърнат към Партията на европейските социалисти и Либералния алианс, чиито членове са съответно БСП и ДПС, с молба за предприемане на мерки за прекратяване на тези практики. "Ако това, което се случва в смесените райони е либерализъм, то ние бихме им препоръчали да приемат и "Атака", заяви Огнян Минчев.

Санкции

Според председателя на Европейския институт Юлиана Николова продължаването на практиката по купуване на гласове може да доведе до остра реакция от страна на европейските институции. "Би могло да доведе до активиране на чл. 7 от договора за присъединяване, което би ограничило правото на България да участва във вземането на решения на ЕС. Може да се стигне до предпазна клауза или продължаване на наблюдението върху страната. Българските евродепутати може да се окажат и в изолация в ЕП", смята Николова.

Огнян Минчев добави, че с широкото разпространение на практиката по купуване на гласове, България влиза в конфликт с политическите критерии за членство в ЕС. "Ние като член на ЕС не изпълняваме критериите от Копенхаген, които трябва да бъдат изпълнени от всяка страната само, за да започне преговори за присъединяване – да се гарантира провеждането на свободни и честни избори", заяви политологът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?