ЕК ще следи внимателно дали в България отново ще има купуване на гласове

ЕК ще следи внимателно дали в България отново ще има купуване на гласове
Европейската комисия ще следи много внимателно дали при изборите за европейски и национален парламент в България ще бъде допусната търговия с гласове, заяви говорителят на комисията Марк Грей.

"Това е нещо, което ни безпокои и ще следим изключително внимателно дали на предстоящите избори в България отново ще има търговия с гласове. Надяваме се, това да не е така", посочи Грей, цитиран от БНР в петък

По думите му проблемът попада сред тези, които трябва да бъдат решени в изпълнение на заложените в мониторинговия механизъм критерии за напредък на България.

ЕК е подчертавала този проблем много пъти и в официалните си доклади и в контактите си с българските власти, добави говорителят.

В последните си доклади ЕК отбеляза, че по широко разпространените твърдения за корупция и купуване на гласове по време на местните избори през ноември 2007 г. са били предприето "незначителни последващи действия – едва няколко разследвания и издадени присъди".

Според определенията от последния доклад, публикуван през февруари, ЕК посочва, че купуването на гласове се е превърнало в "практика" в страната. Това негативно явление е включено в графата "корупция по високите етажи на властта". В същото време бе отбелязано, че са "обнадеждаващи инициативите на гражданското общество за предотвратяване на изборни измами".

БСП и ДПС обаче отхвърлиха основните мерки, предложени от коалиция неправителствени организации срещу купуването на гласове, като създаване на регионални преброителни центрове, чрез които да се прекратят злоупотребите в секционните избирателни комисии.

Гражданските организации настояха за европейски наблюдатели на изборите – инициатива, която правителството не желае да подкрепи. Тази седмица ще стане ясно дали ОССЕ ще изпрати наблюдатели на вота за Народно събрание на 5 юли, както писмено поискаха съпредседателите на Синята коалиция.

След като блокира по-радикалните мерки срещу търговията с гласове, премиерът Станишев демонстрира активност по друго направление – той съобщи, че е възложил като приоритетна задача на ДАНС да противодейства на подобни действия.

Новините не закъсняха и през последната седмица почти всеки ден МВР и ДАНС съобщават за разкрити или разбити схеми за купуване на гласове в различни райони, но до момента не е посочено име на партия или политик, който е поръчал или би се възползвал от тях.

Според анализатора от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов само за евроизборите са заделени 12 млн. лв. за купуване на гласове.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?