Ураганът Делта се засили до трета категория и наближава САЩ

Ураганът Делта се засили до трета категория и наближава САЩ

Ураганът Делта се засили до трета категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън. Това съобщи Националният център на САЩ за ураганите, цитиран от Франс прес.

Метеоролозите допускат, че Делта може да стане още по-мощен, преди да стигне днес територията на САЩ. Съпътстван от ветрове със скорост 185 километра в час, в 21.00 по Гринуич ураганът се намираше на около 500 км от щата Луизиана.

Щатът още не е възстановил понесените през август щети от урагана Лора, един от най-жестоките, връхлитали някога региона. Губернаторът Джон Бел Едуардс призова за възможно най-голяма бдителност и обяви, че в помощ на населението са мобилизирани 2400 души от Националната гвардия.

В сряда Делта донесе в Мексико силни ветрове и наводни улиците с пороен дъжд, причини множество поразии, но изглежда се размина без жертви, отбелязва АФП.

Делта е 26-ата буря със собствено име през този необичайно оживен ураганен сезон в Атлантика, по време на който вече са счупени редица рекорди. Поради изчерпване на списъка с предвидените имена метеоролозите започнаха да използват букви от гръцката азбука, напомня агенцията.

Повърхността на океаните се затопля и ураганите вследствие на това стават по-мощни, обясняват учените, които прогнозират, че ще се увеличи делът на циклоните от категория 4 и 5.

Споделяне

Още от Свят