Ураганът Ирма взе най-малко 77 жертви, от които 36 в САЩ

Над 4000 жилища са пострадали в кубинската столица Хавана

Ураганът Ирма взе най-малко 77 жертви, от които 36 в САЩ

Ураганът Ирма е причинил смъртта на най-малко 77 души, 36 от които в САЩ, предаде в четвъртък Ройтерс.

Стихията е причинила смъртта на осем и е ранила 40 души в окръг Монро, в най-южната част на щата Флорида, който включва архипелага Флорида Кийс, съобщиха местните власти.

Районът, над който Ирма премина, до голяма степен е изолиран оттогава, тъй като комуникациите бяха прекъснати и мащабът на нанесените там поражения тепърва започва да се изяснява.

В старчески дом в американския град Холивуд във Флорида, където нямаше ток, са починали 8 души. По случая е започнало криминално разследване.

Според телевизия Си Ен Ен, цитирана от БНР, трагедията в този дом е накарала властите във Флорида да започнат проверка на условията за пациентите в над 40 дома за възрастни хора в щата. 

По последни данни 4.3 милиона абонати, или около 9 милиона души, остават без ток във Флорида и съседни щати на САЩ. В понеделник, когато бе пикът на кризата с електроснабдяването, причинена от Ирма, бяха засегнати повече от 7.8 милиона абонати, или над 16 милиона души.

Междувременно ураганът нанесе щети и на над 4000 жилищни сгради в кубинската столица Хавана, съобщи БНР.

Според оповестените предварителни данни 157 жилищни сгради са напълно разрушени, а 986 – частично. При останалите напълно или частично са разрушени покривите. Най-силно засегнати са районите Ведадо, Централна Хавана, Стара Хавана и Мирамар. В Стара и Централна Хавана има много паянтови сгради и много от тях не са устояли на напора на стихията.  

В събота крайбрежните райони на Хавана бяха залети от вълни с височина до 11 метра. Водата проникна на 500 м навътре в града. Залети бяха прочутият крайбрежен булевард "Малекон" и много улици недалеч от брега. 

Ураганът Ирма премина практически по цялото северно крайбрежие на островната страна. По данни на властите загинали са 10 души и са нанесени сериозни щети на икономиката.

Споделяне

Още от Свят