Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова прогнозира:

Увеличението на пенсиите с по-малко от 10% вероятно ще е от април догодина

Синдикатите поискаха вдигане с 11-12% за сметка на бюджетния дефицит

Менда Стоянова

Увеличение на пенсиите догодина най-вероятно ще стане от 1 април, а не от 1 януари, защото такива ще са възможностите на бюджета. Това прогнозира председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пред БНР в неделя.

"Ако ме питате като народен представител, хубаво е пенсиите да бъдат увеличени още в началото на годината", каза тя. "Ако ме питате като шеф на бюджетната комисия, който горе-долу знае цифрите, тогава максималното, което може да се направи, може би от 1 април", обясни Стоянова.

"Амбицията е наистина да се даде едно увеличение, което да покрие натрупаната инфлация от 2009-та, 2010-та, 2011-та и прогнозираната за 2012-та, което е малко под 10%, каза още тя.

Менда Стоянова посочи, че в бюджета за следващата година, който в момента се изготвя, се залага икономически растеж под 2%, бюджетният дефицит е 1.3%, колкото трябва да е и тази година.

Увеличението на пенсиите и заплатите ще дойде от увеличените приходи. Само за пенсии са необходими около 800 млн. лв., съобщи пред БНР председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров каза пред БНР, че повишението на пенсиите трябва да е с 11-12%, за да се компенсира инфлацията, която се ускори след вдигането на цените на енергоносителите през юли. Синдикатите настояват в бюджета да се заложи по-висок дефицит - 2 или 3 на сто, за да се покрие такова увеличение.

Споделяне

Още по темата

Още от България