Уволненият от Ненчев шеф на военното разузнаване пое посолството в Атина

Веселин Иванов, сн. БГНЕС
Бившият шеф на военното разузнаване Веселин Иванов е поел управлението на българската мисия в Атина, след като досегашният посланик Емилия Кралева си е заминала за София след изтичането на мандата ѝ, потвърдиха от Министерството на външните работи. 
 
Веселин Иванов е временно изпълняващ длъжността посланик, но на този етап според неофициална информация не се обсъжда поставянето на титуляр на поста. 
 
Веселин Иванов бе назначен за директор на военното разузнаване от първото правителство на Бойко Борисов, но се раздели с поста по време на второто. 
 
Министърът на отбраната Николай Ненчев обясни, че двамата не са успели да постигнат консенсус по важни въпроси за работата на службата, "особено по кадровото ѝ развитие, където 39 % от ръководния състав е назначен преди 1991 г.".
 
Сред мотивите за освобождаването на Иванов бе и нуждата от по-голяма оперативна съвместимост със службите на НАТО.
 
Малко преди това обаче Ненчев влезе в спор с ръководството на военното разузнаване около предаването на всичките му архиви на Комисията по досиетата.
 
Той заяви, че това най-накрая ще стане, въпреки съпротивата на професионалното ръководство на службата.
 
От външно министерство не коментират защо Иванов не е предложен за посланик по стандартната процедура и дали скоро ще има титуляр.
 
Практиката да бъдат назначавани временно изпълняващи длъжността посланици се използваше по времето на правителството "Орешарски", за да бъде заобиколен президентът Росен Плевнелиев, който отказва да подписва укази за назначаването на посланици, работили за тайните служби на комунистическия режим.
 
Премиерът Бойко Борисов преди време разясни защо, според него, бившите шефове на служби трябва да бъдат назначавани на дипломатически постове. По думите му "такива хора трябва да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано – да ги забравят". 
 
Бившият председател на ДАНС Петко Сертов също бе изпратен в Гърция, където бе известно време генерален консул. После се прочу още повече, след като бе обявен за национално издирване, в което се включиха МВР, ДАНС и пр. След известно време бе открит, и върнат от съпругата си в София, без да се изясни цялата ситуация. 
Споделяне

Още по темата

Още от България