Уволненията заради "Турски поток" прескачат от борд към борд

Съдбата на сгафилите с договорите шефове - от КЕВР към МЕ, към БЕХ и към надзора на "Булгартрансгаз"

Уволненията заради "Турски поток" прескачат от борд към борд

Решението за поисканото  от служебния енергиен министър Андрей Живков отстраняване на ръководството на "Булгартрансгаз" (БТГ), заради нарушения при подписването на договорите за строежа и финансирането на газопровода "Балкански поток", няма да бъде взето от "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), а от надзорния съвет на държавния газов оператор и това няма как да стане толкова скоро. Това стана ясно от обяснения на изпълнителния директор на БЕХ Валентин Николов пред Mediapool по повод съобщението на Министерството на енергетиката, че Живков е поискал от БЕХ уволнението на тричленния управителен съвет на БТГ.

"Още утре ще бъде свикан директорски борд на БЕХ, на който ще разгледаме искането на министъра, което очакваме да бъде и писмено потвърдено", каза Николов. "След това решението ще бъде препратено на надзорния съвет на "Булгартрансгаз", който единствен може да реши дали да отстрани сегашното ръководство на база констатациите на доклада на КЕВР", посочи шефът на БЕХ. Причината е, че "Булгартрансгаз" е вертикално интегрирано предприятие с двустепенна система на управление и е независим преносен оператор.

Според назначената от енергийния регулатор проверка, ден след предишните парламентарни избори на 4 април, "Булгартрансгаз" изобщо не е поискал одобрението на комисията  както на контрактите със саудитския консорциум "Аркад" и с българо-немската "Ферощал Балкангаз" за строежа на тръбопровода, така и за банковите заеми, с които извърши плащания към тези две дружества.

Договорите с "Аркад" за 2.2 млрд. лв. без ДДС за линейната част и с "Ферощал Балкангаз" за близо 360 млн. лв. без ДДС за двете компресорни станции бяха подписани през есента на 2019 г.  Скоростно БТГ взе 200 млн. евро, с които плати авансово на "Аркад" и на "Ферощал", макар да трябваше да стори това със свои средства. През 2020 г. бе взета втора порция заеми за 487 млн. евро, а тази пролет "Булгартрансгаз" (БТГ) взе нови 156.5 млн. евро назаем.

19 договора в нарушение

И за трите финансирания бяха обявени процедури за краткосрочни заеми. И в трите случая БТГ следваше една и съща схема – кредитите ще са обезпечени чрез срочни депозити на газовия оператора в щатски долари, направени в съответната банка срещу лихва, по-висока от плащаната. За получаването на общо 843.5 млн. евро са били подписани 15 договора с шест банки.

Доводът на БТГ за тези операции е спестяване на лихви от предсрочни плащания по договорите с "Аркад" и "Ферощал". Реално двамата изпълнители осигуриха парите за изграждането на "Балкански поток", а газовият оператор има задължение да им плаща разсрочено. Ако обаче се плащат определени суми предсрочно, се намалява главницата и съответно лихвите. А обявеното оскъпяване по банковите заеми бе значително по-ниско от това по договорите с "Аркад" и "Ферощал".

Самият енергиен регулатор признава в изводите от проверката си, че взетите заеми имат благоприятен ефект върху финансовото състояние на дружеството, но това не променя факта, че са извършени нормативни нарушения.

Ако БТГ бе поискал това одобрение от регулатора, вероятно щеше да го получи сравнително бързо, както се случи с останалите разрешителни около строежа на газопровода, включително и със скоростното одобряване в началото на пандемията от коронавируса на визите на руски и други чужди работници, ангажирани от изпълнителите и подизпълнителите в строежа.

Опасност от санкция за поне 380 хил. лв.

Сега обаче газовият оператор е застрашен от налагането на минимална санкция от 20 хил. лв. за всеки от договорите. Към тези с банките се прибавят и двата основни контракта с "Аркад" и "Ферощал" и двете допълнителни споразумения с двамата изпълнители на строежа.

КЕВР обаче все още не е взела такова решение. Предстои нова работна група на регулатора да извърши допълнително проучване дали кумулативният ефект на сделките, сключени от БТГ, са довели до свръхзадлъжнялост на енергийното предприятие и до застрашаване на сигурността на снабдяването с природен газ.

"Изводите на държавния регулатор потвърждават изнесените факти от служебния екип на Министерството на енергетиката в началото на неговия мандат. Прегледът на финансовото състояние на държавните енергийни дружества тогава установи, че в резултат на мащабната инвестиционна програма на "Булгартрансгаз" задълженията на дружеството драстично се увеличават", посочват сега от Министерството на енергетиката.

Според ведомството това би било оправдано, само ако предполага повишаване на паричните потоци в компанията, а тази прогноза не се потвърждава от направения финансов анализ на "Балкански поток".

"Така днешната проверка на КЕВР потвърждава, че проектът "Балкански поток" оказва негативно влияние върху цялостното финансово състояние на "Булгартрансгаз" и води до свръхзадлъжнялост на дружеството. Това потвърждава изводите на Министерството на енергетиката за неефективно управление на държавния газов оператор", аргументира се ведомството за исканото отстраняване на ръководството на БТГ, което съвсем скоро получи нов мандат с изпълнителния директор Владимир Малинов начело.

Освен Малинов, поста си запази и съпругът на пиарката на премиера Бойко Борисов Севделина Арнаудова – Делян Димитров, който влезе в полезрението на медиите покрай това, че той и съпругата му се сдобиха с луксозна къща за 1 млн. лв.

В управата влезе Дарина Колева, която замени отстранената още в края на януари 2021 г. Таня Захариева. Реално Колева е човекът, който пряко се занимаваше с провеждането на обществените поръчки за строежа на газопровода "Турски поток" на българска територия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?