Ново предсрочно плащане по заем за "Турски поток" с нов заем

Ново предсрочно плащане по заем за "Турски поток" с нов заем

Държавният газов оператор "Булгартрансгаз" вече е договорил и усвоил търсения нов заем за свои инвестиционни проекти, след които газовата връзка със Сърбия и разширението на газохранилището в Чирен. Съществена част от взетите 156.5 млн. евро обаче са отишли за предсрочно разплащане към строителя на продължението на газопровода "Турски поток" през България до Сърбия, за да се намалят дължимите лихви по осигуреното от саудитската "Аркад" заемно финансиране за изграждането на тръбата. Известна сума от новия кредит е отишла за подмяна на вътрешен преносен газопровод и модернизация на две компресорни станции.

Това става ясно от отговори на "Булгартрансгаз" (БТГ) на поставени от Mediapool въпроси.

Процедурата за търсене на нови 155 млн. евро заемно финансиране бе обявена в началото на февруари, а през март се разбра, че има десет оферти от банкови институции, които са готови да предоставят 422 млн. евро, което бе доста над търсената сума.

Сега от оператора казаха, че всъщност са подписани договори с шест банки за общо 156.5 млн. евро. Средствата са взети от "Уникредит Булбанк", "Юробанк", държавната Българска банка за развитие, Банка ДСК, Обединена Българска Банка и Търговска Банка Д. Не посочиха коя от тях каква сума е предоставила, но по информация на Mediapool най-големият заем е от "Уникредит Булбанк".

Парите вече са усвоени и със съществена част от тях предсрочно е платено на "Аркад" по договора за строежа на разширението на газопреносната ни мрежа до Сърбия или т.нар. "Балкански поток". С това погасяване са спестени над 19 млн. евро, посочват от "Булгартрансгаз", но не казват каква точно сума е преведена на саудитския консорциум.

Това е поредно предсрочно плащане по договора с "Аркад" за 1.102 млрд. евро без ДДС. Компанията осигури парите за ударния строеж на газопровода срещу лихва от 4.1 на сто, които трябва да бъдат издължавани в продължение на 10 години, но има възможност срокът да бъде намален на 8 години.

Точно това и прави "Булгартрансгаз", която от миналата година взема кредити срещу по-ниски лихви, за да намали главницата по заема от "Аркад" и да спести плащането на лихви.

През октомври 2019 г. при търсен заем от 150 млн. евро, държавният газов оператор взе 200 млн. евро, с които плати авансово на "Аркад" и на ДЗЗД "Ферощал Балкангаз", което изгради двете компресорни станции по трасето на "Балкански поток". Обявеното спестяване бе за 2 млн. лв. През 2020 г. бе обявена втора процедура за търсене на заем от 400 млн. евро, банки предложиха 542 млн. евро, но взети бяха 487 млн. евро.

Колко обаче точно е платил "Булгартрансгаз" до момента по "Турски поток" не е ясно. Компанията съобщи през 2019 г., че е превела авансово на двете дружества изпълнители на договорите за линейната част и компресорните станции близо 500 млн. лв. Според допълнително споразумение по договора с "Аркад" при предаването на акт 15 трябваше да ѝ бъдат да платени 517 млн. евро от "Булгартрансгаз", което вероятно е станало с парите от втория заем.

Сега част от парите по третото заемно финансиране, освен за нови погашения към "Аркад", са използвани и за инвестиционни разходи по два вътрешни инфраструктурни проекти. Това са подмяната на преносен газопровод в участъка ОС Беглеж – КВ Дерманци – КВ Батулци и модернизацията на компресорните станции "Петрич" и "Ихтиман". И за тези разходи не се посочва точната сума, както и какви средства са останали за газовата връзка със Сърбия, която е във фаза избор на строител, и за разширението за газохранилището в Чирен, където бе сключен договор с фирма, която ще изготви инвестиционния проект.

Само преди дни служебният енергиен министър Андрей Живков отбеляза, че "Булгартрансгаз" в момента дължи на свои доставчици 1.152 млрд. лв., но има и други задължения за 900 млн. лв, докато преди започването на "Балкански поток" задълженията на газовия оператор са били едва 4 млн. лв. Той обеща и анализ на икономическия модел на този проект като отбеляза, че по сметки на служебното ръководство на енергийното министерство тръбата ще изплати направената в нея инвестиция от 2.6 млрд. лв. без ДДС за по-дълго време от обявяваните от Петкова десет години. Това означава, че рентабилността на газопровода, резервиран почти изцяло от руската "Газпром", е по-ниска от лансираната от предишните управляващи от ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?