В армията ще се пенсионират и като редници

Пределната възраст за военна служба на войниците /матросите/ ще бъде повишена от 45 на 50 години, решиха депутатите на първо четене в сряда.

Промените в Закона за отбраната са предложени от Министерския съвет и са мотивирани със "създаването на възможност за по-пълноценно използване потенциала на войниците и реализиране на икономии на средства, необходими за приемане на военна служба на граждански лица и последващото им обучение".

Пределната възраст за редниците преди бе 49 години, но правителството на ГЕРБ я намали. Така обаче на практика им отне възможността да се пенсионират с най-ниския чин, тъй като се изискват 27 години осигурителен стаж в системата.

Освен това депутатите подкрепиха предложението да се изравнят правата при отглеждане на дете за жените и мъжете военнослужещи.

С приетите промени се разширяват и функциите на Инспектората на Министерството на отбраната /МО/ като занапред той ще проверява бойната подготовка, войсковия ред и дисциплина, оперативните способности във въоръжените сили. В момента тази дейност е отговорност на началника на отбраната само по отношение на Българската армия, но не и за останалата част от въоръжените сили.

Преструктурира се и "Комендантство – МО" в ново военно формирование - структура на пряко подчинение на министъра на отбраната, част от въоръжените сили.

Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ да се увеличат заплатите на военните, като председателят на комисията по отбрана Янко Янков /ДПС/ отбеляза, че законопроектът е добър, но не може да бъде реализиран заради състоянието на публичните финанси в момента.

Според Пламен Манушев /ГЕРБ/ офицерите и сержантите от армията ще се окажат отново пренебрегнати, след като се гласува сходно предложение, но като поправка в закона за МВР.

Планира се заплатите на полицаите да се повишат с 5% следващата година.

Найденов съобщи още, че се готви по-голям пакет от промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Министърът допуска възможността да бъдат предложени два отделни и нови закона - Закона за отбраната, като рамков, и Закон за личния състав на въоръжените сили, който да регламентира начина, по който се упражнява военната професия, военната кариера и развитието на военнослужещите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?