В Сливен излязоха на протест срещу съкратените съдебни процедури

Снимка: БГНЕС

Близки на убитото в сливенското село Сотиря седемгодишно момиченце бяха сред протестиращите пред съдебната палата в Сливен в петък сутринта. Те поискаха отпадане на съкратеното съдебно следствие при убийство и премахване на възможността за намаляване на присъдата с 1/3 при признаване на вина.

"Очаквам убиецът да получи доживотна присъда без право на замяна", каза бабата на убитото дете Милка Георгиев пред БНР.

Протестиращите заплашиха, че ще блокират входа на съдебната палата и няма да допуснат работещите. Те обясниха, че са недоволни от начина, по който са протекли дебатите за отпадане на съкратеното следствие в парламента.

В сряда депутатите приеха на първо четене общо четири законопроекта за отпадане на кратката процедура при престъпления като убийство и тежка телесна повреда. Все още е ясно кой от тях ще е окончателният. Вариантът на управляващите от ГЕРБ предвижда преценката за намаляване на присъдата да се остави на съдията като му се даде възможност да редуцира наказанието с до 1/5, а не както е в момента – до 1/3 задължително при самопризнание. Аргументът на ГЕРБ е, че при премахване на съкратеното следствие, делата ще се точат с години.

"Депутатите ме разочароваха с това, че не искаха да приемат на първо четене доживотната присъда без право на замяна. Трябва да се борим за нея докрай", каза Георгиева пред Нова телевизия.

Дори законовите промени да бъдат приети, има изключително малка вероятност те да засегнат случая в Сотиря. За това убийство бе арестуван Мартин Трифонов. Според полицията той е направил пълни самопризнания малко след задържането му.

Споделяне

Още от България