Ваденето на кръста бе разнообразено от бой в шадравани и литийно шествие с АТВ-та

Обичаят с традиционното вадене на кръста от мразовити водоеми на Йордановден и тази година се разигра по познатия сценарий – с много мераклии и широко медийно отразяване, което допълнително стимулира участниците да дадат всичко от себе си. Така се стигна до побоища в Ботевград и свалени гащи в Първомай. За да е ясно, че българските традиции по Богоявление не се изчерпват с мъжкото хоро в Калофер, странни случки имаше из цялата страна. Кърджалийският поп Петър и кметът на града Хазан Азис поведоха литийното шествие с АТВ-та, след като преди година шествието бе водено от... камили.

Сега във Варна кръстът бе изваден от човек, който чистосърдечно си призна, че е атеист.

В Благоевградско също имаше изненади. Попът в кочериновското село Бараково хвърли кръста към сушата, а в Петрич кръстът изчезна във водите на река Луда Мара. Местните не се отказаха и го търсиха с багер, но пак не го намериха. Безспорно най-нелицеприятно преминаха ритуалите в Ботевград и Първомай.

Православната църква отбелязва на 6 януари Богоявление, тъй като се вярва, че на този ден Исус Христос е покръстен от Свети Йоан Кръстител във водите на река Йордан. Смята се, че който влезе в ледените води на този ден, ще бъде здрав.

Боят в шадравана в Ботевград

Регионалното онлайн издание botevgrad.com съобщава, че ритуалът по изваждането на богоявленския кръст от мръсния градски шадраван в Ботевград е бил съпроводен с бой. След като отец Николай е хвърлил Божието разпятие във водата, неколцина мъже и едно дете са скочили да го извадят. Най-близо до кръста обаче се оказа млада жена от отсрещната страна. Тя е нагазила бързо във водата и е извадила разпятието. Това е наложило рестарт на церемонията.

Този път в шадравана са скочили само мъже, а двама от тях са се сбили моментално. В суматохата малко момче е грабнало кръста, но е било грубо избутано от трети мъж, който безпардонно му е отнел кръста. По най-бързия начин въпросният победител е върнал кръста на свещеника, а след това и грабнал паричната награда от 200 лева, предоставена от общината. Победителят се е изнизал с парите, без дори да поздрави хората наоколо.

Изданието botevgrad.com е провело разследване и установило, че мъжът се казва Венцислав Симеонов Маринов на христовата възраст от 33 години и живее на ул. "Преслав” в Ботевград. Информацията явно е предоставена за онези, които биха желали да го посетят. Сайтът е снимал и публикувал побоя.

Не е било по-добре в Първомай

Нещата в Първомай не са минали по-добре, става ясно от информацията, публикувана в сайта kardjali.bgvesti.net. По ирония и там за ритуала е бил избран градският фонтан. Грозните сцени са започнали веднага щом отец Станимир е хвърли кръста и "девет млади мъже са се хвърлили в битка на живот и смърт".

В мелето не е станало ясно кой първи е стигнал до кръста, защото българите Манол, Христоз и Мирослав са го вдигнали едновременно над главите си. Според ромската част от публиката кръстът е бил намерен първо от техния човек – "ромът Георги". Последвали са пререкания между българи и роми. Апогеят е настъпил, когато един фен от ромската агитка си е свалил гащите, за да размаха каквото е имал в тях като аргумент срещу спорещата страна.

Стигнало се е до намеса на полицията. Попът обаче "примирено е признал", че ромът Георги е бил пръв, информира сайтът. Той го е благословил и му е дал 200 лева – наградата от общината. Кръстът обаче е бил счупен при препирните във водата. Заради случилото се през тази година, от следващата година в първомайския фонтан ще се допускат само хора с кръщелно свидетелство, информират местните попове.

"Атеист съм"

21-годишният студент по право от Враца Тодор Дамянов е извадил кръста от морето, хвърлен край Първа буна на плажа във Варна. Младежът учи за юрист, но работи като спасител през лятото в Поморие.

"Атеист съм и не вярвам в Божията помощ за успеха си", е казал чистосърдечно Тодор пред варненския владика Йоан. Митрополитът обаче не се е смутил и му е отвърнал, че Господ си знае работата.

Изгубен кръст и кръст на сушата

Сайтът struma.com оценява като "гаф" церемонията за Йордановден в кочериновското село Бараково. Там местният поп е хвърлил толкова силно богоявленския кръст, че той е прехвърлил реката и е паднал на сушата. "Дали е лоша поличба, един господ знае!", приключва материалът в struma.com .

Конкурентното издание struma.bg се е съсредоточило върху отразяването на церемонията в Петрич. Общо 16 човека не са успели да намерят кръста във водата на река Луда Мара. Отец Михаил е хвърлил кръста от моста в кв. "Аджария". Той обаче изчезнал. Час по-късно в търсенето е бил включен и багер . "Досега обаче търсачите са се натъкнали само на камъни, тиня и една жаба", пише struma.bg.

Въпреки тези засечки, местните като цяло оценяват, че на сегашния Йордановден за първи път ваденето на кръста в Благоевград е минал без побоища. Запознатите местни репортери съобщават, че това е било така, защото участниците са били следени с камери.

В София и Калофер е тържествено

С празнични литургии, мъжки хора и традиционното вадене на кръста от ледените води беше отпразнуван Йордановден в другата част от страната.

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия беше отслужен от патриарх Неофит и духовници пред Паметника на Незнайния воин в София. Патриархът се помоли "народът ни да пребъде в мир, слава и щастие, да процъфтява в него християнската вяра и закон". Патриарх Неофит се помоли народът да бъде запазен от раздори, несъгласие и размирици, "та да бъдем единни и силни".

Щастливецът, извадил богоявленския кръст в Калофер, е петгодишният Стилиян Николов, който тази година за първи път влезе в ледените води на Тунджа. Момчето нагази в реката заедно с вуйчо си с мъжкото хоро и след като предаде кръста на свещениците и получи тяхната благословия, обяви, че ще продължи да участва в ритуала и занапред. Детето пожела на съгражданите си да са здрави, а годината да бъде успешна за всички.

Военнослужещият от 68-ма бригада "Специални сили" Пламен Павлов извади Светия кръст от водите на река Марица на Богоявление в Пловдив. Той и през 2012 г. е скачал за Светия кръст във водите на Марица, но като навършил Христовата възраст, почувствал, че трябва да го направи пак. "По време на молитва, виждах в мислите си кръст", каза военнослужещият. Той е семеен от 5 г., но няма деца. "Да е волята на Бог, пожелавам си да имаме рожба", каза той. Мъжът получи поздравления от Пловдивския владика Николай и парична премия от Митрополията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?