Зверино конкурира Калофер в сегмента на мъжките хора

На Искъра всичко мина по план, но в Тунджа един замръзна, жена счупи крак, а Динко се появи с байряк

Село Зверино от Искърското дефиле отправи сериозно предизвикателство на Калофер в медийния сегмент на мъжките хора по Йордановден. Целта на организаторите от Зверино е да влязат в книгата на Гинес с най-голямото мъжко хоро в ледена вода на 6 януари. Това няма да е особено трудно, защото единствената конкуренция идва от Калофер.

Предимството на Зверино идва от името му. Няма как нещо да звучи по-мъжки от хоро в река насред зима в място с такова име.

Засега продуцентите на хепънинга в Зверино го раздават по-скромно от конкуренцията в Калофер. Само 27 мъже разбиха с телата си ледовете на река Златица (приток на Искър), за да танцуват и вадят кръста. Това е първото подобно хоро в Северозапада, но нещата ще се подобряват, информира врачанският "Зов нюз".

Атракцията в Зверино бе човек, който се бе преоблякъл като четник на Ботев. Именно той хвърли кръста в реката. Целта бе да се почете 169-тата годишнина от рождението на големия български поет и революционер Христо Ботев. Това обаче създаде проблеми на зверинчани със Светия синод, който започна проверка на случая. По канон кръстът може да бъде хвърлен само от свещеник.

В Калофер всичко бе по-бляскаво. В реката влязоха стотици, които бяха внимателно преброени от националните телевизии, вестници и редица сайтове. Нямаше хора преоблечени като ботеви четници, но за сметка на това там от плът и кръв се появи самият Динко Вълев – ловецът на мигранти. Той развя българското знаме в ледените води на Тунджа. Водещият на бТВ Антон Хекимян също не остана на заден план. Именно звезди липсваха на хорото в Зверино тази година, но потенциал има.

Медиите в Калофер не останаха разочаровани. Извън самото хоро те можеха да проследят на живо как жена пада и си чупи крака, а после линейката я отвежда. Друг мъж получи хипотермия (измръзване) от втора степен, което само подчерта какъв героизъм е да се играе хоро в Тунджа по това време.

Не липсваше и елемент, който да подчертае традицията. Кръстът от водата на реката бе изваден от 10-годишният Драгомир Славчев от Калофер, който за първи път влиза в реката.

Четвъртокласникът си пожела да бъде здрав през годината, а на калоферци - да са здрави и щастливи. През 2011 година неговият по-голям брат е извадил кръста, също когато е бил на 10 години.

От години Кърджали се опитва да "открадне" от Калофер част от ефирното време по Богоявление с инициативите на местния отец Петър Гарена. Гарена обича да прави шоу от традицията по Богоявление. Божият кръст е пътувал към Водното огледало в града с фадрома, магарета, БТР, каруца, ретро автомобил и... двугърба камила. Тази година бе хвърлен от пожарникарска вишка.

"Това е най-турският град. Това е най-българският град. Това е най-човечният град”, каза отец Гарена от вишката в речта си, преди да хвърли кръста. Във водата нямаше особена конкуренция. Кръстът бе изваден от 27-годишения ватерболист Величко Карабоюков. Той прави това за четвърти път. Организаторите може да се замислят на такива да им забраняват да участват, защото не е честно.

В Силистра също беше твърде интересно. При наличие на най-голямата река на континента кръстът бе хвърлен в една по-дълбока пряспа в двора на църквата в центъра. До нея "доплува" първи 38-годишният строител Мариан Куцаров. В Силистра ватерболистите и тем подобни нямаше как да имат шанс срещу здраво стъпилите на земята нормални хора. Причината кръстът да не се хвърли в Дунав бе големия студ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?