Валери Симеонов заговори за данъци върху хазарта

Отпорът на лотарийното лоби - "стадо акули, загрижило се за мечтите на младите рибки"

Валери Симеонов заговори за данъци върху хазарта

Вицепремиерът Валери Симеонов заговори за въвеждане на данък върху хазарта и задължение компаниите от бранша да дават повече пари за спорт по подобие на държавния Български спортен тотализатор. Той беше провокиран от атаките на хазартното лоби срещу промените в Закона за хазарта, които забраняват и непряката реклама и ограничават продажбата на лотарийни билети.

Срещу промените в закона се обявиха от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), от Българския футболен съюз и от футболните клубове, чиито спонсори са хазартните оператори, както и от Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО), в която влизат най-големите телевизии. Хазартните оператори са сред спонсорите на част от футболните клубове, а "Национална лотария" на Васил Божков се оказа най-големият телевизионен рекламодател за 2017 г.

Провокиран от недоволството, Симеонов каза още, че при обсъждането на законопроекта депутатите от неговата партия ще предложат и въвеждането на данъци върху хазарта. В момента компаниите от този бизнес плащат 15% такса върху оборотите си. Според вицепремиера трябвало да има и данъци, включително ДДС. ДДС върху хазарта обаче не се начислява, тъй като това се смята за сигурен механизъм за източване на бюджета и постъпленията от такъв данък биха били много по-малко от загубите от него.

Вицепремиерът отново повтори тезата си, че в момента единственият източник на средства за българския спорт е Българският спортен тотализатор, а бума на лотарийните игри в последните години свива много пазара и приходите на държавното дружество. Съответно средствата за спорт намаляват.

Според вицепремиера трябва да се помисли за изискване и частните хазартни оператори да отчисляват средства за спорт. В момента те са задължени да правят годишни вноски за социално отговорно поведение. За лотарийните игри сумата е 5000 лева, за казината - 10 000 лева, а за онлайн залагания - 50 000 лева.

Симеонов оприличи отпора срещу ограниченията на "стадо акули, загрижило се за мечтите на младите рибки", правейки алюзия с клип на актьора и лице на "Национална лотария" Захари Бахаров. Той се разпространява в последните дни и в него се казва, че лотарията кара хората да мечтаят, а политиците са призовани да не им отнемат мечтите.

"Атаките срещу Закона за хазарта са очаквани – особено когато идват от тези, които са пряко засегнати", каза вицепремиерът след среща с парламентарната група на "Воля", на която бяха обсъдени законодателните инициативи на Симеонов. Според лидера на "Воля" Веселин Марешки текстовете в законопроекта трябва да бъдат дискутирани.

Симеонов изрази надежда, че парламентарните групи, които обявиха, че са готови да подкрепят промените - ГЕРБ и БСП, са взели предвид очаквания отпор и кампанията срещу новите текстове.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес