Валя Ахчиева твърди, че шефът на БНТ й забранил да публикува разследванията си в други медии

Валя Ахчиева, БНТ

Журналистката от БНТ Валя Ахчиева обяви, че шефът на телевизията Константин Каменаров ѝ е забранил да пише, говори и прави разследвания за други медии. Преди това Ахчиева е уведомила ръководството, че заради свалянето на предаването ѝ "Открито", тя ще продължи да работи без договор за други медии извън работно време, съобщава сайтът "Де факто".

По повод журналистическо разследване за бетонов възел в село Ябланово (край Сливен) тя е получила "последно предупреждение за уволнение". Сега журналистиката обжалва наказанието си пред Софийския районен съд.

Уведомлението, с което Каменаров е наложил на Ахчиев забраната да работи за други медии в свободното си време, е изведено от секретариата на БНТ на 18 февруари. Не е ясно обаче кога Каменаров го е написал. В този период шефът на БНТ имаше болничен лист за вирусно заболяване. Той използва болничния, за да не отиде на делото си за шофиране в нетрезво състояние, което се гледа от Софийския градски съд. По същото време Каменаров бе на командировка в Брюксел и присъствието му там бе отбелязано в репортаж на БНТ.

Ахчиева каза пред журналисти в съда, че е била наказана, защото е искала да покаже с независими експертизи какво е качеството на бетона от бетоновия център, който е разследвала. Според нея това наказание е "репресия" срещу българските журналисти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?