Върховната прокуратура проверява дело срещу русенски контрабандист на коли

Върховната касационна прокуратура ще се произнесе по делото срещу русенския контрабандист на автомобили Костадин Аврамов, по прякор Крайслера, съобщи районният прокурор на Русе Свилен Стефанов. Наказателното производство срещу 45-годишния трафикант на коли приключи от русенския съд с извънсъдебно споразумение и условна присъда.

На 13 февруари т.г. полицията в Русе обяви, че е разкрила канал за кражби и пренасяне на коли от Западна Европа в България и е арестувала петима от престъпната мрежа. По-късно от Националната полиция обявиха, че за няколко месеца в България са били внесени 25 крадени автомобила, предимно "Фолксваген" и "Ауди". Те били задигани от Франция и Швейцария и доставяни у нас с фалшиви документи за покупки, изработвани в страната. При разкриването на престъпната мрежа се намесила и Интерпол, която предоставила скоростна информация за откраднатите автомобили. Следствието доказа, че ръководител на групата е 45-годишният Коста Аврамов - Крайслера.

Той и свързани с него трима души обаче получиха условни присъди от русенския районен съд и са на свобода. Съдът даде на Аврамов и съучастникът му Валери Михайлов по две години условно при изпитателен срок 3,5 години. Двамата трябва да платят и по 2000 лева глоба по обвиненията за контрабанда. Две години условно при четиригодишен изпитателен срок пък получиха останалите двама, замесени в канала - Александър Денков и Веселин Янков. 20-те откраднати коли от марките "Ауди", "Фолксваген" и "Мерцедес", които са внесени в България с фалшиви документи, бяха конфискувани в полза на държавата. С това бе прекратено и досъдебното производство срещу четиримата. Отменени бяха и мерките за неотклонение.

Извънсъдебното споразумението с контрабандистите е сключено с русенската районна прокуратура. То станало възможно, след като Коста Аврамов и съучастниците му са се признали за виновни за извършеното престъпление. Първоначално срещу четиримата били заведени 12 дела, които били обединени, а документацията била събрана в три тома.

Сега Върховната касационна прокуратура ще се произнесе по жалба на пострадал купувач на автомобил, чиито пари, дадени за колата, са изгорели с конфискацията. В нея се настоява споразумението, сключено между магистратите и подсъдимия Аврамов, да бъде отменено. То е влязло в сила и не подлежи на обжалване, но може да бъде отменено от висшестоящ съд и делото да бъде върнато за ново разглеждане, ако е сключено в разрез с процедурата, коментират русенски прависти.

Още от България