ВАС окончателно отказа да спре понижаването на Мирослава Тодорова

Мирослава Тодорова. Сн. БГНЕС

Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно отказа да спре наложеното от Висшия съдебен съвет (ВСС) наказание на съдия Мирослава Тодорова. В края на март ВСС изпрати съдия Тодорова да правораздава в Софийския районен съд като наказание за нейно старо прегрешение – бавното написване на мотивите по две дела.

Съдебният съвет в предишния му състав уволни Тодорова за това нарушение, но тя спечели делото в съда и бе върната на работа като съдия в Софийския градски съд.

Веднага след понижаването си до районен съдия Мирослава Тодорова заведе дело пред ВАС с искане съдът да спре предварителното изпълнение на това наказание. Тя настояваше да продължи да правораздава в градския съд, докато ВАС се произнесе по същество по казуса. Сега това нейното искане бе отхвърлено.

Пред ВАС Мирослава Тодорова припомня, че вече веднъж е била отстранена от длъжност за продължителен период и повторното ѝ отстраняване причинява значителни невъзстановими вреди, защото изтърпява повторно наказание за нарушение, за което вече е била наказана. Тя допълва, че има започнати наказателни дела, които ще започнат отначало, ако бъде понижена като районен съдия. Това би нанесло значителни и непоправими щети за обществото.

ВАС обаче не споделя тези аргументи. В решението се казва, че съдбата на висящите наказателни дела не е от особено важен държавен и обществен интерес. От тази гледна точка, за да бъде спряно решението на ВСС, трябва съдия Тодорова лично да е претърпяла вреди, а не държавата и обществото, смятат върховните магистрати. Това мнение се споделя от тричленния и петчленния състав на върховния съд.

Съдия Тодорова смята, че съдът няма право да игнорира нейните доводи за нарушения обществен интерес и е длъжен да се произнесе по тях. ВАС смята, че съдия Мирослава Тодорова може да бъде командирована обратно от районния в градския съд, за да си довърши делата и да не бъде накърнен обществения интерес. ВАС обаче не разглежда опцията, че тя може и да не бъде командирована.

Върховният административен съд по същия начин се вкара в капан в края на 2012 година, когато отказа да спре предварителното изпълнение на уволнението на Тодорова. Така над 40 дела започнаха отначало, а в крайна сметка ВАС отмени уволнението ѝ. Крайният резултат бе значително по-бавно правосъдие.

По ирония съдия Тодорова е преследвана от ВСС за бавно написване на мотивите по две дела, а постоянното налагане на наказания доведе до забавата над близо 100 други (заедно с второто наказание).

Споделяне

Още от България