Вашингтон стъпва на пръсти по отношение на Украйна, за да не ядоса Москва

Вашингтон стъпва на пръсти по отношение на Украйна, за да не ядоса Москва

Премерени изявления, предпазливост към новия режим и настоятелност за сътрудничество с Москва, далеч от климата на Студената война - по въпроса за Украйна Вашингтон вече стъпва изключително предпазливо, за да успокои гнева на Русия.

Руският премиер Дмитрий Медведев отправи предупреждение вчера след един уикенд на главоломно променящи се събития в Киев с бягството на проруския президент Виктор Янукович, свалянето му от длъжност от парламента и назначаването на председателя му Олександър Турчинов за и.д. президент.

"Някои наши западни партньори го смятат за легитимен. Струва ми се абсурдно да се смята за легитимно нещо, което е дошло в резултат на бунт", заяви Медведев.

Белият дом остана уклончив как приема статута на Турчинов. Говорителят на президента Барак Обама Джей Карни подчерта, че парламентът "е избрал новия президент по законен път". Обаче макар и да отбеляза, че Янукович очевидно "не ръководи активно страната понастоящем", той не стигна дотам да нарече Турчинов изпълняващ длъжността президент.

Затова пък той спомена "необходимостта да се състави коалиционно многопартийно правителство, правителство от технократи, което ще може да помогне на Украйна да вземе належащите важни решения, по-специално в икономическо и финансово отношение, в очакване на предсрочните избори".

Карни подчерта, че страната му е готова "да подкрепи Украйна в необходимите за връщане към икономическа стабилност реформи. Тази подкрепа може да е допълнение към програма на МВФ" (Международния валутен фонд). Според високопоставен представител на САЩ, тази подкрепа ще е съпоставима с руския заем от 15 милиарда долара, отпуснат на Киев при управлението на Янукович и чието изплащане вече далеч не е сигурно в момент, когато Украйна е почти в неплатежоспособност.

Четири дни след телефонен разговор между президента на САЩ Барак Обама и руския му колега Владимир Путин, Вашингтон се опита да прокара и посланието, че Москва има интерес от мирно предаване на властта в Киев.

Кризата, която доведе до заминаването на Янукович след смъртоносни сблъсъци, бе предизвикана от отказа на сваления лидер да се сближи с ЕС в полза на историческите връзки с Москва. Обаче "няма никакво противоречие във факта, че Украйна и украинците се приближават към Европа и факта, че те съхраняват дълговечните си културни и икономически връзки с Русия", увери Карни.

Колежката му от Държавния департамент Дженифър Псаки от своя страна отхвърли идеята, че Украйна е арена на борба на влияние между САЩ и ЕС от една страна и Русия от друга. "Такъв поглед към нещата е като от Студената война", каза тя.

"Позицията на САЩ бе ясна и последователна: не смятаме, че една или друга страна може да налага съдбата на страните от Източна Европа и Кавказкия регион. Жителите на тези страни са тези, които вземат собствените си решения чрез демократичния процес", посочи пожелалият анонимност високопоставен американски представител.

ЕС бе на по-предни позиции при управлението на сътресенията в Украйна през последните дни. В четвъртък в Киев бяха външните министри на Франция, Германия и Полша.

След активността в Киев на помощник-държавния секретар на САЩ за Европа Виктория Нюланд Вашингтон сякаш се отдръпна. Вторият най-важен човек в Държавния департамент Уилям Бърнс ще е в Украйна едва днес (вторник - бел. ред.), ден след шефката на европейската дипломация Катрин Аштън.

Американците "със сигурност имат предвид факта, че се нуждаят от конструктивно отношение с Русия по много въпроси, било то Сирия или Иран", отбелязва Йорг Форбриг, специалист по Източна Европа от института "Джърман Маршал Фънд".

"По-активна роля на САЩ по украинския въпрос може да създаде рискове за това сътрудничество. Затова американците се поотдръпват, за да не дразнят Москва", смята Форбриг.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят