Вътрешният министър забрани даренията в МВР

Цветлин Йовчев

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев със своя заповед забрани сключването на договори за дарения в МВР, освен в изпълнение на международни договори, по които България е страна, и съвместни проекти.

Министърът, цитиран в неделя от пресцентъра на министерството, заявил, че е взел това решение при представянето на програмата на МВР в рамките на програмата на правителството "Държавност, развитие, справедливост".

Мотивът за решението е, че ако МВР получава дарения от частни фирми, се създават условия за конфликт на интереси, а ако даренията са от общински или държавни фирми, то това е форма на скрито финансиране.

Йовчев вече бе заявил в последните дни намерението си да спре предизвикалата скандал през 2011 година практика на дарения към вътрешното ведомство. Тогава се разбра, че оглавяваното от Цветан Цветанов министерство е получавало пари от големи и малки компании, банки и застрахователни дружества, съдилища и прокуратури, общински съветници, почетни консули. Оказа се, че сред дарителите има и разследвани и осъждани.

След скандала бе направена промяна, която остави възможността МВР да приема дарения само общини, министерства и държавни фирми.

МВР продължи и практиката да заобикаля и Закона за обществените поръчки чрез собствените си фирми. Сред най-крупните дарители на ведомството традиционно е Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ).

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?