Във Венецуела забраниха нощните опашки

Опашка пред магазин във Венецуела Сн.Архив

Липсата на редица потребителски стоки доведе до нови неочаквани решения на властите във Венецуела. В щата Яракуй с указ бе забранено нощуването на опашка пред търговските центрове, съобщава РИА Новости.

През последните дни във Венецуела се образуваха огромни опашки за стоки от първа необходимост като мляко, захар, лекарства. Хората си запазваха ред още преди съмване и дори от предишната вечер.

Според губернаторът на щата Хулио Леон Ередия отсега нататък купувачите ще могат да се редят на опашка от 7 часа сутринта до края на работното време на магазините. По думите му редящите се през нощта нарушават обществения ред и купуват стоки с цел препродажба на спекулативни цени.

Недостигът на хранителни продукти и медикаменти, чиито цени са строго контролирани от държавата, се наблюдава често във Венецуела през последните години. Президентът Никола Мадуро обвинява за този дефицит опозицията и предприемачите, които от своя страна изтъкват като причина за кризисната ситуация валутните ограничения и трудностите пред външнотърговската дейност.

За да се справи с дефицита и контрабандата на стоки, правителството е решило да инсталира четци на пръстови отпечатъци в магазините, както и да забрани износа на лекарства и хранителни продукти от основната продоволствена кошница.

Още от Свят

Какви ще са последствията от скандала около къщите за гости?