Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Вече 10 години държавните университети не спазват закона

Съвети на настоятелите са създадени формално и са напълно занемарени

0 коментара
Вече 10 години държавните университети не спазват закона

Все по-ясно става, че затвореното самоуправление на държавните университети спъва развитието им в посока на мобилност, конкуренция, качество и ефективност. Опорен ориентир на управлението са интересите на университетските състави, при което университетите служат на себе си, а не на обществото.

С такива съображения, както и в стремеж за приближаване на модела на управление към този на европейските университети, през 2007 г Законът за висшето образование (ЗВО) беше изменен със създаването на съвети на настоятелите към държавните университети. Това изменение, общо взето, беше прието с нескрито недоволство и нежелание от университетските ръководства като нарушение на свещената, според тях, академична автономия. То бе изпълнено съвсем формално - съвети на настоятелите (СН) бяха създадени на книга, а не е сигурно дали навсякъде бяха създадени, защото не последва никаква отчетност и контрол. Едва ли друго законово изискване е било така демонстративно игнорирано и незачитано. Десет години в публичното пространство цари пълно мълчание по отношение на университетските Съвети на настоятелите и тяхната роля в управлението на университетите.

Ето част от измененията влезли в ЗВО през 2007 г:

Чл. 35а. (1) Към всяко държавно висше училище се създава съвет на настоятелите.

(2) Съветът на настоятелите подпомага висшето училище за осъществяване на ефективно и прозрачно управление и за предоставяне на качествено образование и обучение.
------------------

Чл. 35б. Съветът на настоятелите дава становище по:

1. основни въпроси, свързани с развитието на висшето училище;

2. проекта на мандатната програма;

3. проекта на бюджет на висшето училище;

4. проекти за приемане, изменение и допълнение на правилника на висшето училище;

5. проектите на заявките и предложенията за броя на приеманите за обучение студенти и докторанти и за размера на таксите за кандидатстване и за обучение;

6. годишния доклад за състоянието на висшето училище, годишния доклад с финансовите и натуралните показатели на висшето училище, годишния финансов отчет и отчета за изпълнението на приходната и разходната част на бюджета;

7. предложения за учредяване на стипендии от висшето училище.

Чл. 35в. (1) Съветът на настоятелите заседава не по-малко от веднъж на три месеца.

-------------------

Има ли създадени СН във всички държавни университети, актуализират ли се техните състави, заседават ли на всеки три месеца? Как управлението на университетите е подпомогнато по отношение на ефективност, прозрачност, качество на обучението, както изисква Законът? Съгласуват ли се посочените в Закона университетски проекти и годишните отчети?

Отговорите на тези въпроси са информация, която трябва да присъства в задължителната публична информация за всеки университет, изнасяна на неговия сайт. Това очевидно не важи за българските държавни университети. По-долу са представени данни за по-важните държавни университети - доколко и каква информация за СН може да бъде намерена на техните сайтове:

Изводът е, че е налице системно неспазване на закона от страна на българските държавни университети. Дори и малката законова предпоставка за обществен контрол на университетските управления е игнорирана и занемарена. Отговорност за прилагането на ЗВО носи Министерския съвет в лицето на министъра на образованието и науката. Проявен ли е някакъв контрол от страна на МОН по отношение на Съвета на настоятелите? Министърът е в непрекъснат диалог със Съвета на ректорите – поставян ли е някога този въпрос?

Българското висше образование е в кризисно състояние Спирането на неговия упадък и възвръщането на загубени позиции може да стане както с по-добро финансиране, така и с оптимизирането и спазването на нормативната база. Крайно време е държавните университети да започнат да спазват закона и във всички тях да се изградят и да започнат да функционират неформални съвети на настоятелите.

*Авторът е доктор на химическите науки, бивш Хумболтов стипендиант, работил в няколко американски университета, основател и модератор на сайта ‘bulgarianscienceproblems’. Заглавието е на редакцията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.