Велчев обещава като за последно, Борисов възстановява буслентите

Една седмица преди частичния вот,  конкурентите за кметския стол на София заложиха на различни стратегии за спечелване доверието и гласовете на столичани. НДСВ-кандидатът Милен Велчев затрупа софиянци с множество обещания, решаващи най-наболелите проблеми. Издигната от БСП Татяна Дончева пък акцентира на “тревожния” въпрос с образованието на малчугание в София, а синята номинация Минко Герджиков откри първия общински хоспис за възрастни в столицата.

Велчев: До 6 месеца София ще светне от чистота

“Обещавам до 6 месеца София да светне и да стане чиста колкото всяка европейска столица. Обещавам до края на мандата да ремонтирам и подменя настилката на 450 км. улици и булеварди,” започна Велчев в последния си он-лайн разговор с избиратели. Чистотата на София Велчев щял да постигне “със сериозно отношение към концесионерите по чистотата и контрол над това как изпълняват те своите договори”.

Освен това Велчев се зарече да създаде целеви общински фонд "Топлина" за подпомагане на социално слабите да си плащат сметките за парното. На 50 хил. семейства Велчев обеща подпомагане за плащане на парното.

Кандидатът на НДСВ предлага, без обаче да се ангажира с конкретен срок, сериозна подмяна на транспортния парк на столицата с мотива, че е недопустимо софиянци да продължават да се возят с автобуси и трамваи, които са в движение от 30 години. “Пари за такава промяна има, просто те трябва да се вливат в общинския бюджет, а не по неведоми канали,” убеден е кандидатът на НДСВ. Максимално бързо развитие на столичното метро, строеж на три големи подземни гаража до Народното събрание и поправяне на дупките по улиците, водопровода и канализацията, изреди като приоритети Велчев.

Предлагам още мораториум върху застрояването на градинки и междублокови пространства до приемането на новия Общ устройствен план на столицата, ангажира се Велчев.

“Гаранция за всички мои обещания е фактът, че за последните четири години съм изпълнил над 90% от обещанията ни за финансовата сфера през 2001г.,” изтъкна той.

Дончева ще създава чувство на принадлежност към училище

“Изключително тревожно е, че в София повече отколкото в другите градове децата се нуждаят от частни уроци, за да  усвоят учебния материал, отчете левия кандидат Татяна Дончева, която откри семинар на тема "Новата роля на училищата в Обединена Европа". Тя обясни феномена с лошото ниво на образованието.

Ръководството на общината, според нея,  може да допринесе и за създаването у децата на чувство за принадлежност към класа, към училището. То трябва да даде сериозен принос и за повече стабилност на директорите на софийските училища, като се взема предвид управленческите им качествата, а не партийната им принадлежност.

Не трябва да се допуска училищните дворове да бъдат давани за ползване извън тяхното предназначение, например за паркинги, изтъкна още Дончева.

Герджиков откри първия общински хоспис

Кандидатът на ОДС Минко Герджиков откри първия общински хоспис в квартал "Младост"3.

Центърът ще предлага денонощно грижи за възрастни и трудно подвижни хора и се намира в сградата на 25-та поликлиника.

Хосписът е регистриран по Закона за лечебните заведения и е към "Столичния медицински холдинг" ЕАД и ще предлага специализирани медицински услуги за осем възрастни хора, а таксата на пациент за един ден е 50 лв като 27.50 лв от таксата ще се заплащат от НЗОК, а останалите средства ще се поемат от близките на болните

Холдингът има намерение да открие такива хосписи и в останалите райони на столицата, съобщи Минко Герджиков.

Борисов ще възстановява буслентите

Независимият кандидат за кмет на София Бойко Борисов предлага в София да бъдат възстановени буслентите, като спазването на движението ще се контролира в началото от КАТ, най-вече сутрин на най-пиковите кръстовища в София. Това той заяви на среща с транспортните синдикати в петък.

Според генерала бул. "Витоша" трябва да стане еднопосочен, като движението да е от Лъвов мост към НДК. Другата лента ще остане изцяло пешеходна, а магазините по булеварда ще бъдат зареждани само през нощта. Товае единственият начин да бъде ускорено движението на трамваите, каза Борисов.

Гаврийски иска да се чува думата на архитектите

Кандидат –кметът на ДСБ Светослав Гаврийски заяви, че в комисията за избор на главен архитект на София трябва да участват и представители от Камарата на архитектите в България, с която той се срещна в петък.

Той потвърди, че новият главен архитект ще бъде избран чрез конкурс.

Има внесен проект на устройствен план на столицата в 39-то Народното събрание преди две години, но той ще бъде върнат на вносителите, защото не е бил приет в рамките на мандата на парламента, отбеляза Гаврийски.

Според него СОС трябва да обсъди наново плана, но в присъствието на представители на неправителствени организации.

Председателят на Областната колегия на камарата арх. Данчо Данчев подчерта, че с бъдещия устройствен план ще бъдат определени мероприятия и решения, които ще бъдат значими в следващите 50-100 години.  По повод заложеният в програмата на Гаврийски конкурсен избор на главен архитект на София, Данчев каза, че би било редно всичко да бъде прозрачно и да бъде заложено конкурсното начало.

Споделяне
Кметски избори 2005
Кметски избори
Листи по области
Резултати за 2003 г.

Още от Кметски избори 2005