Венецуелското правителство започна преговори с опозицията

Венецуелският президент Николас Мадуро се срещна в двореца Мирафлор с основния си опонент Енрике Каприлес в опит да сложи край на двата месеца протести, предадоха осведомителните агенции в петък.

Присъстваха и двайсетина представители на различни опозиционни сили. Преговорите бяха организирани с посредничеството на комисията на министрите на външните работи на Съюза на южноамериканските нации. Като наблюдатели ще присъстват трима от тях - министрите на външните работи на Еквадор, Колумбия, Бразилия, както и апостолическият нунций, представителят на Ватикана във Венецуела. Срещата се предава пряко по всички канали на венецуелската телевизия.

Няколко часа преди срещата президентът Мадуро заяви, че това ще бъде диалог на два социални модела - капитализма и боливарския социализъм. От своя страна Рамон Гилиермо Авеледо, главен секретар на Коалицията на демократичното единство, заяви че опозицията иска да включи в дневния ред закон за амнистия на политическите затворници и разоръжаване на проправителствените милиции.

Папа Франциск призова венецуелското правителство и опозицията да оставят настрани политическите си различия и да покажат куража да стигнат до споразумение, слагащо край на протестите. Посланието на Светия престол беше прочетено от нунция Алдо Джиордано в началото на дългоочакваната среща.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят