Вигенин: Бивша югославска република Македония да реши спорните въпроси със съседите

Външният министър Кристиан Вигенин нарече в Атина югозападната ни съседка "Бивша югославска република Македония", въпреки че България е първата страна, която призна Република Македония под конституционното ѝ име, съобщи агенция МИА.

Вигенин, който е на работно посещение в Гърция, каза, че в региона се наблюдава положително развитие на събитията, което Европейската комисия е отбелязала, но добросъседските отношения са ключов въпрос за всяка страна, която се стреми към членство в Европейския съюз.

"Добре знаете нашата позиция за Македония. Все още преговаряме за договора за сътрудничество и добросъседски отношения и очакваме този процес да се ускори", каза Вигенин на пресконференция в Атина след среща с гръцкия външен министър Евангелос Венизелос.

"Още е прекалено рано да се говори за конкретни позиции и въпроси, но на масата са сложени ясни условия. Сега е ред на Скопие да реагира на доклада на комисията и на нерешените въпроси със съседните страни", каза българският външен министър.

Преди ден Европейската комисия препоръча Македония да започне преговорите за присъединяване с Европейския съюз, но отбелязва, че остават отворени въпроси в отношенията с България и "въпросът за името".

България дълго време подкрепяше безрезервно евроатлантическото бъдеще на Македония, но по време на кабинета "Борисов" стана една от страните, които отказаха определянето на дата за начало на преговори с ЕС, като обяви, че няма да даде "зелена светлина" на Скопие докато не бъде подписан договор за добросъседство. От Скопие обаче все още идват смесени сигнали по отношение на договора.

Споделяне

Още по темата

Още от България