ЕС иска до декември Скопие да постигне напредък в отношенията с България

Ричард Хоуит

Докладчикът за Македония в Европейския парламент Ричард Хоуит предупреди, че Гърция и България не са единствените пречки пред получаването от Македония на дата за начало на преговори с ЕС, съобщават македонски вестници в четвъртък. Според Хоуит има и други страни членки, които са разтревожени от някои актуални положения в Македония.

В този контекст докладчикът предложи План за действие за постигане на напредък в критичните области като политическия диалог, отношенията с България и свободата на медиите. Планът трябва да бъде изготвен до декември, преди Европейския съвет, на който ще се разговаря за препоръката на ЕС /Македония да започне преговори за присъединяване/.

Първото, което трябва да се направи, е постигането на възможно най-голям напредък в прилагането на договора от март /между управляващи и опозиция/ и да се осигури политически диалог между властта и опозицията в духа на Меморандума за европейските интеграции, каза Хоуит на пресконференция в Скопие, за която информират вестниците.

Като втора точка той посочи необходимостта до декември да се постигне напредък в подобряването на българо-македонските отношения.

Третата точка е постигането на конкретни резултати в подобряването на свободата на медиите. Хоуит смята, че има горляма опасност усилията в тази насока да бъдат подкопани, ако бъде приет закон за медиите без широка подкрепа от всички значими фактори в страната. Съюзът на македонските журналисти не бива да бъде единственият глас на журналистите, смята Хоуит, но посочва, че легитимността на организацията не бива да се поставя под въпрос.

В тази връзка той се спря на случая с журналиста Томислав Кежаровски, който бе осъден по-рано този месец на четири и половина години затвор във връзка с две статии, в които разкрива идентичността на свидетел в неизяснено дело за убийство. По-рано тази година свидетелят, който има защитен статут, заяви пред съда, че предишните му свидетелски показания във връзка с убийството са фалшиви и той е дал тези показания под полицейска заплаха. Делото за убийство впоследствие рухна и прокурорите заявиха, че с идентифицирането на свидетеля Кежаровски е позволил на подсъдимите в делото да повлияят на свидетеля.

Медийната организация на ОССЕ изрази изненадата си, че властите са предявили криминални обвинения срещу Кежаровски години след като той е написал статията си по въпроса. Хоуит призова македонските власти да разрешат на представителката на ОССЕ Дуня Миятович да посети журналиста Томислав Кежаровски в затвора и да се направи преценка дали присъдата му не е прекалено тежка в сравнение с европейските норми. С оглед на здравословното състояние на Кежаровски Хоуит призова властите да разгледат предвидените в закона възможности, включително условията за предсрочно освобождаване.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани