Висока активност и малко нарушения в изборния ден

Вторият тур на президентските избори протича при висока избирателна активност и сравнително малко изборни нарушения. По данни на ЦИК към 17 часа избирателната активност е 41.94%, с около три пункта по-ниска спрямо първия тур миналата неделя.

До 13 часа ЦИК отчиташе по-висока активност на балотажа спрямо първия тур, но говорителят на ЦИК Цветозар Томов обясни обръщането на тенденцията с опашките миналата неделя, заради които до обяд са гласували по-малко хора. По думите му като цяло активността на балотажа няма да надхвърли тази от първия тур.

Най-висока е активността в София област, Перник и Смолян - около 50%, а най ниска - в Кърджали - 27%. В столичния квартал "Младост", където хората гласуват и за районен кмет, активността е 45%.

Изборният ден протича спокойно, като най-сериозните сигнали за нарушения до момента са за контролиран вот и купуване на гласове.

В Районната избирателна комисия в Ловеч е постъпил сигнал, в който се съдържат данни за купуване на гласове в ловешкото село Александрово. Той ще бъде изпратен по компетентност на Районната прокуратура в Ловеч.

Районната избирателна комисия в Кюстендил е изпратила до прокуратурата в Дупница жалба за купуване на гласове в село Джерман. Жалбата е подадена от представител на политическа сила, който твърди, че в село Джерман са предлагани по 10 лева, за да се гласува за определен кандидат.

В кв. "Стадиона" в Лом има сигнали за контролиран вот – избирателите – по 5, по 10, се водят към изборното помещение, съобщи Антоанета Цонева от Институт за развитие на публичната среда.

В село Великденче, община Джебел, се оказало, че има назначен за член на секционната комисия общински съветник. Той е бил отстранен и са направени са размествания в комисията.

Изборният ден в столичния квартал “Младост“, където освен втори тур на президентските избори, се провежда и балотаж за кмет на района, започна със закъснение в някои секции и сигнали за нарушения. Гласоподаватели се оплакаха, че в 92 секция членове на комисията не са подсещали запътилите се към урната избиратели, че трябва да откъснат отрязък от бюлетината и да сложат печат. Това е станало след изрично поискване на гласоподаватели. Без откъснат отрязък и печат и бюлетината се брои за недействителна.

Председатели на секционни комисии в Кърджали поискаха да бъдат актуализирани избирателните списъци. Причината е, че има разминаване между броя на записаните в тях и реалните гласоподаватели. Тази разлика е една от причините в района да се отчита ниска избирателна активност. “Много често в селата с по 1200-1400 избиратели живеят само двеста, триста души и в такъв случай избирателната активност не се определя правилно“, каза Мария Бункова, председател на една от секциите в Кърджали.

Както и на първия тур, в Кърджали за балотажа е имало масова подмяна на членове на секционни комисии в последния момент. Официалният мотив за оттеглянето е “лични причини“.

Прокуратурата е получила над 230 сигнала за изборни нарушения от началото на предизборната кампания до деня на балотажа и е образувала 13 досъдебни производства за изборни нарушения, съобщиха от държавното обвинение.

В ЦИК са постъпили сигнали за предварително откъсване на бюлетините, за предварително поставяне на втория печат и предварително откъсване на контролните номера, за което комисията е дала указания.

Във връзка с притеснението на граждани, че няма да се запази тайната на вота, при условие, че сега на бюлетина е по-къса, от ЦИК допълниха, че след като бюлетината бъде подпечатана и се откъсне съответната част, избирателят има право да я прегъне още веднъж преди да я пусне в урната. От Плевен е имало сигнал, че някои секционни комисии не разрешават сгъването още веднъж бюлетината, но ЦИК е дала указания да го допускат.

Споделяне

Още от Президентски избори

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?