“Виваком“ продаде 1/2 от радио и тв станциите си

“Виваком“ продаде 1/2 от радио и тв станциите си

“Виваком“ (Българска телекомуникационна компания АД) е подписала споразумение за продажба на 50 на сто от Националното управление “Радио и телевизионни станции” (НУРТС) с инвеститора Mancelord Limited, който в България се представлява от фирмата “Бромак“. Неин едноличен собственик е Цветан Василев, който притежава чрез дружеството и основния капитал на “Корпоративна банка“.

Дружеството участва и в собствеността на медийната група, издаваща вестниците “Монитор“, “Телеграф“, “Политика“ и др. и оглавявана от бившата шефка на държавното тото Ирена Кръстева и синът ѝ Делян Пеевски, зам.-министър в бившия кабинет, сега депутат от ДПС.

Имената на Василев, Кръстева и Пеевски са спрягани като основни претенденти да се заемат с цифровизацията на радиоразпръскването, която трябва да приключи до края на 2012 г.

С отмяната на Закона за публичното радиоразпръскване, цифровизацията на “Българската национална телевизия“ и “Българското национално радио“ ще се прави от частна фирма, която ще бъде избрана с конкурс за изграждането на обществения мултиплекс. В платформата за разпространение на цифровите държавни медии ще бъдат включени и части от съществуващата мрежа за разпръскване на НУРТС.

Сделката с инвеститора Mancelord Limited, за който липсва информация в публичното пространство, става въпреки че “Виваком“ подписа в края на 2008 г. подобно споразумение с австрийската компания Oesterreichische Rundfunksender (ORS). Сделката бе за 94 на сто от НУРТС и по неофициални информации стойността ѝ е била 80 млн. евро. Месеци по-късно обаче документите за концентрацията бяха оттеглени от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), а през ноември 2009 г. ORS дадоха нова оферта на “Виваком“.

Явно обаче е била предпочетена тази на представлявания от “Бромак“ инвеститор.

Документите по новото споразумение, чиято цена официално не се споменава, но се твърди, че е за 50 млн. евро, вече са внесени в КЗК. Одобрение трябва да даде и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Консултант на телекома по сделката е международната инвестиционна банка “Лазард“, информираха в сряда от “Виваком“.

“Основен приоритет на новия джойнт венчър ще бъде развитието на телевизионно и радио предавателна мрежа на компанията, която да я превърне в конкурентен играч на пазара на дигиталното разпръскване в България. НУРТС ще се възползва от допълнителната финансова подкрепа за разработване на съвременни нововъведения в своята цифрова инфраструктура“, се посочва в съобщението.

“НУРТС се нуждаеше от финансова инвестиция, която да ни помогне да осъществим своята стратегическа програма за инвестиции, свързана с въвеждането на цифрово телевизионно и радио излъчване. Тази сделка ще ни помогне да превърнем компанията в модерен доставчик на мултиплекс услуги в национален мащаб,” заявява главният изпълнителен директор на “Виваком“ Бернар Москени.

Дружеството има над 800 стратегически разположени обекта, обхващащи почти 100% от българската територия. От 2006 г. насам компанията развива в София експериментална мрежа за наземно цифрово радиоразпръскване по стандарта DVB-T.

В момента НУРТС е подразделение в рамките на групата на телекома. След получаване на одобрения от КРС и КЗС, дружеството ще стане част от джойнт венчъра, в който “Виваком“ и Mancelord Limited ще държат равни дялове от 50 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?