Николай Младенов:

Визитата в Катар е най-успешната за бизнеса от всички, които сме правили

БТПП: Посещението не бе организирано добре, външната политика не е свързана с икономиката

Снимка: БГНЕС

Външният министър Николай Младенов определи правителствената визита в Катар като "най-успешната визита в полза на лобиране на българския бизнес, която до момента сме правили".

Младенов отхвърли критиките на бизнеса, че последните визити в Тунис и Катар не са организирани добре и обясни слабия интерес към българските фирми в тези региони с това, че страната ни не е позната добре там.

Освен това пред БНР Младенов каза, че Катар ще инвестира поне 100 милиона евро в България в три сектора - в туризъм, в инфраструктура и в земеделие, като това е само началото. От думите му стана ясно обаче, че влагането на тези средства в България не е сигурно и тепърва предстои да бъдат подготвени и одобрени конкретни инвестиционни проекти.

Той заяви, че единственият важен въпрос от визитата в Катар са възможните инвестиции, а "всичко останало е просто някакъв шум, който е тотално излишен и абсолютно непродуктивен".

В същото време обаче Аспарух Карастоянов, член на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) заяви, че посещението не е било подготвено както трябва, а организатори са били младши служители от Министерството на външните работи.

"България няма експортна стратегия. Нямаме ясно отношение към страните от Персийския залив. Неявяването на катарски бизнесмени на проведения вчера в Доха бизнес форум показва недобра подготовка на мероприятието. Не може да се тръгне на държавно посещение, без да се подготвят срещите. Дори по време на посещението трябва да се подпишат и договори. Нашата външна политика не е свързана с икономиката", заяви Карастоянов пред БНР.

Посещението на българската делегация в Катар начело с премиера Бойко Борисов привлече внимание освен със срещите на високо ниво в богатата страна, така и с безпрецедентното провеждане на бизнес форума за България в Доха, на който не дойде нито една от поканените стотици местни фирми. Събитието бе открито от министъра на икономиката Трайчо Трайков с презентация на английски, която обаче проследиха само българските бизнесмени. Все пак министър-председателят на Катар шейх Хамад бен Джасем бен Джабер Ал Тани е променил програмата си и в сряда вечерта е открил вече "официално" българо-катарския форум.

Посещението бе отразено подробно в българската преса с публикации под заглавия "Голяма бъркотия в малък Катар", "На сватба без булка", "До Катар за зелен хайвер" и други в този дух.

"Мога да ви кажа, че ако смятате, че инвестиции за 100 милиона евро в България са зелен хайвер, сте добре дошли да коментирате нещата както искате. Аз не искам да влизам в този безумен диалог, който тръгна по българските медии, след като в рамките на посещението днес и вчера българските компании имаха и в момента много от тях са на срещи с основни катарски инвеститори. Министър-председателят на Катар, емирът на Катар потвърдиха конкретния интерес - държавата да инвестира поне 100 милиона евро в България в три сектора - в туризъм, в инфраструктура и в земеделие. Това е началото. Оттук нататък това, което всички трябва да знаят, е, че България е изключително непозната в тази страна. 120 или 200 хиляди евро е в момента търговията между нашите две страни. В съседна Гърция преди месец бяха подписани инвестиции на Катар на стойност над 1 милиард евро. Ако ние искаме да имаме такива размери, не трябва да се занимаваме с тези. . . разправии, с които се занимават българските медии днес, а трябва да се съсредоточим върху реалните инвестиции, върху реалното установяване на контакти с инвеститорите, които са тук, които бяха представени и на форума, които бяха и на вечерята, които продължават и в момента срещите си с нашите компании.", заяви Младенов.

Той обясни още, че през май ще бъде подписано споразумението за първия инвестиционен пакет, който ще бъде на стойност 100 милиона евро.

"Трябват усилия от наша страна, защото ние сме страната, която иска да види тези инвестиции да дойдат в България, и трябва да се предложат реални проекти, които да отговарят на най-високите стандарти, международни и инвестиционни, защото тук съревнованието на проекти е огромно. Това, което е важно сега, е да се идентифицират първите проекти, които ще влязат в това споразумение, които ще получат финансиране от катарската страна. Ако те са успешни, ще има още инвестиции. Очаквам в следващия месец да дойде катарската делегация в България, за да може да видим по-конкретните проекти, върху които ще се насочат, като голяма част от тях най-вероятно вече са сред тези, които са били дискутирани вчера и днес с нашите партньори. Но интересът е налице, доброто намерение е налице. Ако ние не се възползваме от него", посочи още Младенов.

Споделяне

Още по темата

Още от България