Военният министър:

"Визия 2020" е по данни от службите и защитава националния ни интерес

Оценката за информационната война, водена от Русия, се споделя от НАТО, смята Шаламанов

Велизар Шаламанов. Снимка: БГНЕС

Стратегическият документ "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана", публикуван преди дни от военното министерство и свален от интернет по разпореждане на премиера Георги Близнашки, е изготвен от различни експерти и включва информация от службите ни.

Това заявява военният министър Велизар Шаламанов в интервю за в. "24 часа" ден, след като министър-председателят обяви, че е смъмрил авторите на текста, тъй като не са го съгласували с него преди да го огласят публично. Освен това Близнашки определи документа, като "твърде суров".

"Това е експертен документ. Над него работиха хора не само от Министерството на отбраната. За оценката на средата за сигурност са взети становищата на всички специални служби и МВнР. Решихме да го направим публичен, защото в него има ангажимент за по-голямо усилие на обществото към финансирането на отбраната. Като такъв той трябва да мине обсъждане на различни нива. Първият етап беше с експерти от неправителствените организации. След него приехме някои от предложените редакции и направихме нов проект. Следващият етап, естествено, е този документ да получи доверието на цялото правителство и президента. Затова ще има и следваща редакция", коментира Шаламанов.

По думите му констатация, че покрай конфликта в Украйна Русия води информационна война в Източна Европа, отдавна е споделена от НАТО. Същата позиция зае в сряда и президентът Росен Плевнелиев, влизайки в индиректен конфликт по темата с премиера.

"Терминът устойчиво се появи в лексиката на НАТО, за да опише новата ситуация, в която се намираме. В този смисъл оценката ни отдавна се споделя публично от алианса. Много е важно да изясним проявленията на тази хибридна война, за да подготвим както страната, така и съответните механизми за противодействие на ниво НАТО и ЕС. Защото най-опасното в хибридната война е, че тя в голяма степен започва и протича под прага на границите, в които трябва да се вземат решения за ответни мерки", обяснява военният министър.

Попитан дали не се притеснява от негативни реакции от страна на русофилското лоби в България, Шаламанов заявява, че "тук не става дума за фили и фоби – става дума за българския национален интерес, а той е да се държим като достоен съюзник".

"Усилията ни са съсредоточени към това България да има какво да каже на срещата на върха на НАТО. Затова предлагаме документ, в който елементът за Русия съвсем не е централен. В него има много по-важни неща, от които зависи бъдещето на българските въоръжени сили и опазването на нашия въздушен, сухопътен и морски суверенитет. Оценка на средата за сигурност обаче трябва да има", продължава министърът.

Коментирайки неефективността на използването на средствата за армейската реформа, Шаламанов казва, че за последните 10 години България е изразходвала 1.8 млрд. лв. за модернизация на армията. От тях 1.4 млрд. са отишли за ВВС, а в резултат имаме няколко транспортни хеликоптера без реални бойни възможности и няколко транспортни и тренировъчни самолети.

В отговор на въпрос военният министър казва, че в резултат на увеличената военната активност в Черно море 3-4 пъти са нараснали случаите на полети на руски самолети в близост до нашата граница. Попитан дали може да се стигне дотам, че друга страна да пази въздушното ни пространство, Шаламанов казва, че този въпрос никога не е стоял, но бавенето на решението за покупката на нови бойни самолети е притеснително.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?