ВКС даде "възможност" на Митьо Очите да остане по-дълго в затвора

Върховният касационен съд (ВКС) отхвърли искането за отмяна на споразумението на Димитър Желязков – Митьо Очите с прокуратурата по делото му за пране на пари. В същото време съдът отмени общото му наказание от 4 г. и десет месеца затвор, определено по делото за пране на пари и за наркоразпространение.

За отмяна на споразумението за пране на пари настояваше главният прокурор Борис Велчев.

Предисторията е следната. През април тази година несебърският бос Митьо Очите се споразумя с прокуратурата да получи наказание от 4 години и десет месеца затвор по обвинението си за пране на пари.

Преди това Митьо Очите и огромната част от т.нар. несебърско-поморийска групировка за разпространение на наркотици подписаха споразумения с държавното обвинение и се признаха за виновни. Босът Митьо получи присъда от четири години и половина, която изтърпява.

При това положение съдът в Бургас определи той да изтърпи по-тежкото наказание – четири години и десет месеца. Тоест, престоят му в затвора трябва да се удължи с четири месеца.

Малко след сключването на "новия си брак" с прокуратурата, нейните ръководители прозряха, че Митьо Очите може да поостане за по-дълго време в затвора, тъй като съдът може да опреди общо наказание за няколко престъпления, като увеличи най-тежката присъда с една втора.

Поради тази причина главният прокурор Борис Велчев поиска от ВКС споразумението за пране на пари бъде отменено. Мотивите му бяха, че наказанието от 4 години и 10 месеца затвор е "явно несправедливо и не съответства на изключително високата обществена опасност на конкретно извършеното деяние и деец".

ВКС отказа да отмени споразумението и да върне делото за пране на пари за разглеждане по общия ред, но отмени и определеното му наказание. Така за комулацията (сборът от няколкото присъди - бел.ред) ще се обсъжда от друг съдебен състав.

Споделяне

Още по темата

Още от България