ВКС върна делото за убийството на Яна Кръстева на втора инстанция

Николай Русинов - Чеци в САС

ВКС върна делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина на Софийския апелативен съд. Според върховните магистрати втората инстанция не е анализирала внимателно доказателствата по процеса. Подсъдим по делото е Николай Русинов - Чеци.

Преди година Софийският апелативен съд (САС) отмени доживотната присъда на Русинов и я замени с 19 години затвор. За разлика от Софийския градски съд (СГС), апелативните съдии смятат, че при извършването на престъплението той не е проявил нито изключителна безчовечност и коравосърдечност, нито садизъм, за да бъде охарактеризиран като крайно жесток спрямо жертвата си човек.

Според ВКС обаче апелативната инстанция е формулира двусмислено заключенията си като е постановила осъдителната присъда на Русинов. Липсва пълен и коректен анализ на доказателствената съвкупност, която е съдържала противоречия и те не са били разрешени по надлежен начин.

Според ВКС възраженията на защитата за неубедително формулиране на извода, че автор на престъплението е подсъдимият Русинов, са основателни.

Яна Кръстева беше убита на 9 юли 2011 г. в Борисовата градина. Тялото ѝ бе намерено няколко дни по-късно.

Делото бе изпълнено с противоречия, неясноти и неочаквани обрати от самото начало, след като първоначално МВР кри от медиите убийството в продължение на една седмица, а впоследствие приоритетно се захвана с разследването, за да обяви тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов, че подчинените му са разкрили двама убийци – Николай Русинов и Пламен Трифонов.

Прокуратурата обаче повдигна обвинение само на Трифонов, като лично бившият градски прокурор Николай Кокинов обясни, че подчинените му се приели за достоверна версията на Русинов, че във фаталната за Яна нощ на 9 юли 2011 г. двамата били заедно в заведението в Борисовата градина, известно като "Маймунарника", пили доста алкохол и правили секс в храстите, след което призори той я оставил жива и си тръгнал.

Трифонов пък бе задържан заради морфологично сходство на косата му с косми, намерени на местопрестъплението. Там бяха открити обаче и множество биологични следи, които пряко свързват мястото с Чеци – отпечатъци, косми и семенна течност. В крайна сметка той бе задържан цели 9 месеца, след като ексминистър Цветанов за първи път спомена името му като заподозрян.

Причината бе, че след като прекара около 4 месеца зад решетките първият обвиняем – Пламен Трифонов, бе пуснат на свобода от Софийския апелативен съд в края на ноември 2011 г. В мотивите на магистратите тогава бе записано, че обоснованото предположение за вината му "до такава степен е разколебано, че се приравнява до пълна липса".

Безспорно бе установено, че иззетите биологични следи са на Русинов, от когото прокуратурата необяснимо свали всички подозрения още в началото на разследването, след като той обясни, че към 5.00 – 6.00 часа сутринта се събудил до Яна, която спяла спокойно, станал и си тръгнал. Присъствието му бе потвърдено и от данни за използван по същото време GPRS от мобилния му телефон.

Случаят обаче бе белязан от изключително мистериозни и смущаващи моменти, като например намесата на журналиста Мартин Карбовски. Той изигра основна роля за първоначалното освобождаване на Чеци след завръщането му от Турция, където се бе укрил, като сам се похвали, че предлага на Чеци гаранции лично от тогавашните министър Цветанов и главен секретар на МВР Калин Георгиев. Гаранции за какво и срещу какво – не стана ясно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?