Владимира Янева осъдена на година условно по делото "Червей"

Ексшефът на "Вътрешна сигурност" в МВР глобен с 3000 лв., защото неправомерно проверявал ЕГН-то на Иво Каменов

Владимира Янева. Снимка: БГНЕС

Бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева бе осъдена на 1 година условно с 3 години изпитателен срок по делото "Червей" затова, че е разрешила специални разузнавателни средства (СРС) с обект информационния масив на МВР, надхвърлящи като продължителност максимално позволения от закона срок.

Съдия Иван Коев я призна за виновна по обвинението ѝ, че на 25 март 2014 г. е одобрила продължаването на СРС-тата, като по този начин те са били прилагани със 120 дни над допустимото.

Янева беше оправдана по останалите пунктове в обвинителния акт. Прокуратурата твърдеше, че бившата шефка на СГС е извършила продължаваното престъпление, като на 12 септември 2013 г., 12 ноември 2013 г., 28 януари 2014 г. и 25 март 2014 г., два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на СРС в нарушение на закона.

В обвинителния акт се казваше, че разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър" без тя да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления.

Освен това според разследващите разрешенията са били за използване на всички способи, предвидени от Закона за СРС, без да е възможно прилагането им по отношение на информационна система. Не са били спазени и изискванията на закона за мотивиране на исканията за използване на СРС и в нарушение на максималните срокове за прилагане на СРС, твърдеше още прокуратурата.

Ексшефът на "Вътрешна сигурност" Тодор Костадинов също бе оправдан по по-сериозната част от обвиненията му – той бе глобен с 3000 лева за това, че неправомерно, използвайки чужд акаунт, е правел справки за ЕГН-то на един от основните акционери в "Химимпорт" Иво Каменов. Костадинов бе оневинен за това, че е посочил неверни данни в исканията за СРС-тата, разрешени от Янева.

"Оправдателната присъда на подсъдимия Костадинов е продиктувана от разбирането на съда, че изготвените от него искания за използване на СРС и съответно приложените към тях справки, обективно не представляват доказателство за твърдяните в тях факти, които от своя страна подлежат на доказване с доказателствата, с които би следвало да бъдат подкрепени, за да не бъдат голосновни самите те", аргументира се накратко съдия Коев.

Глобата на Костадинов е по обвинението му, че на на 12 ноември 2013 г. от служебен компютър се е включил в домейна на МВР и с паролата на системния администратор в сектор "Координация и информационно-аналитична дейност" в дирекцията на МВР в Шумен Мария Вълчанова, е осъществил достъп до "Интегрираната регионална полицейска система – Шумен". Костадинов въвел заявка за справка по ЕГН на Иво Каменов, без дадено разрешение от началника на отдел "Информационни системи – Дирекция "Комуникационни и информационни системи" на МВР.

Повече светлина по случая по време на делото даде оперативният работник Иван Драгоманов, който свидетелства, че във "Вътрешна сигурност" са постъпили данни, че неизвестен служител на МВР изнасял информация за проверки към Каменов. Свидетелят обясни, че сам направил справка на лицето в масива на МВР, но разработка по случая така и не била открита. Защо – не стана ясно.

Името на Каменов бе споменато и от бившия заместник на Костадинов – Димитър Коев, който си спомни, че в дирекцията постъпила информация за бизнесмена, че "докато пътува от Варна към Велико Търново събира информация за предстоящи проверки". По време на разглеждането на делото обаче така и не стана ясно откъде е постъпил сигнала за теч на информация, дали в дирекцията са идентифицирали "къртицата" и дали действително е изнасяна информация, която е стигала до Каменов.

Скандалът "Червей" избухна в началото на февруари, няколко месеца преди тогавашните председател на ДАНС и главен секретар на МВР – Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров, доброволно да овакантят постовете си по молба на премиера Бойко Борисов. Двамата останаха встрани от аферата, макар да стана ясно, че безконтролният достъп до централния полицейски регистър е бил осъществен именно от агенти на службата с дейното съдействие на ръководството на силовото ведомство. Бившият МВР шеф Цветлин Йовчев също остана само свидетел по казуса.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?