ВМРО-ДПМНЕ затвърди победата си на местните избори

Управляващите взеха победата в 56 от 80 общини, опозицията оспори честността на вота

Никола Груевски

Управляващата партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ укрепи позициите си в местната власт след втория тур на изборите, като спечели в още 16 общини. 

 

Така партията на премиера Груевски печели изборите в 56 общини от общо 80.

 

В неделя се проведе втори тур на местните избори в 29 общини.

 

В сравнение с местните избори отпреди 4 години ВМРО увеличи гласовете си от 406 хиляди на 445 хиляди. От опозицията обявиха изборите за опорочени, а лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Бранко Цървенковски заяви, че на "изборите е победен народът" и "диктатурата не може да бъде победена само от една партия, а от повече сили".

 

"Това ясно се вижда във всички сфери на обществения живот. Тези местни избори, начинът по който бяха организирани, всички нередности, които бяха извършени от страна на властта, са само последният печат, бих казал, за положението в нашата страна", заяви Цървенковски.

 

Според него Македония не е нито демократична, нито правова държава.

 

Според управляващите обаче "вторият кръг на местните избори в Македония мина съгласно всички демократически стандарти".

 

Според лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски обаче това е нова историческа победа за Македония.

 

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Коце Траяновски победи в Скопие, като получи 68% от гласовете, докато за неговия противник от опозицията Яни Макрадули гласуваха 32%. Управляващите взеха изборите и в Битоля, Берово и Велес.

 

Албанците от Демократичния съюз за интеграция спечелиха на втори тур в 8 общини, сред които Тетово, Чаир и Гостивар, и така ще управляват в 15 общини.

 

Опозиционната Демократична партия на албанците спечели в Струга, където техният кандидат беше подкрепен от другите партии на албанците в страната.

 

Социалдемократическият съюз на Македония печели в четири общини - Ранковце, Куманово, Струмица и Център.

 

Македония от месеци е в политическа криза, след като в края на миналата година опозицията напусна парламента заради спорове във връзка с бюджета. Оттогава опозиционните сили начело със СДСМ започнаха да организират улични протести и и заплашваха да не участват в местните избори, като настояваха и за предсрочни парламентарни избори.

 

В началото на март обаче опозицията се върна в парламентарната зала, за да участва в дебатите за изменения и допълнения в Избирателния закон.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани