ВМЗ-Сопот пред ефективна стачка, удължен е срокът за продажбата му

Докато ВМЗ-Сопот е заплашен от ефективна безсрочна стачка заради забавени от месеци заплати бе удължен срокът за подаване на обвързваща оферта в конкурса за продажбата на предприятието. Това стана ясно от съобщение на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол във вторник. Същия ден в закъсалото финансово предприятие се проведе едночасова предупредителна стачка заради неплатени заплати.

Единственият кандидат да купи предприятието е софийската фирма ЕМКО ще има време до 4 януари да направи оглед на активите на дружеството и да се среща в ръководството му и с представителите на приватизационното ведомство и на икономическото министерство.

 

Предложението си за закупуване на целия капитал на ВМЗ-Сопот, потенциалният нов собственик трябва да внесе до 15 часа на 11 януари 2013 г.

 

В същото време напрежението в дружеството заради забавените заплати нараства. Над 2500 работници и служители спряха за час работа в сряда с искане да получат парите си.

 

Съгласно споразумение между дружеството, КНСБ и КТ "Подкрепа" до края на ноември трябваше да ни бъдат платени остатъкът от заплатата за септември и аванс за октомври, обясни Димитър Атанасов от синдиката "Подкрепа". Досега обаче работниците са получила само по 60 лв. от заплатата за септември.

 

Никой от ръководството на завода не е разговарял с протестиращите.

 

В четвъртък в 8.10 часа работниците започват ефективна безсрочна стачка до изплащане на дължимите им възнаграждения, каза още Атанасов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес